Chokladbiskvier med salt kolagömma

10 oktober, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Seg mandelbotten, krämig chokladsmörkräm, en kärna av saltkolasås och toppade med mörk choklad. Drömmen att få en så här goding till kaffet!

Jag är ju svag för noggrannhet, exakta former och raka linjer, så när jag kom på att jag kunde göra chokladbiskvier i mina silikonformar så blev det så självklart. Jag gick ännu längre och stöpte saltkolasås i en mindre silikonform och placerade mitt i biskvin. Geni, om jag får säga det själv. För mig är det annars momentet som jag hatar med att göra biskvier, att få på smörkrämen på ett snyggt sätt.

Här hittar du formen som jag gjort biskvierna i. Och här hittar du den mindre formen som jag stöpt kolasåsen i. 

Den här chokladsmörkrämen är väldigt lätt och luftigt, nästan mer som en mousse.

Du kan göra de här biskvierna även om du inte har silikonmattor och göra den på vanligt sätt. Se lite längre ner för instruktioner.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna. I mina höjdpunkter i profilen, den som heter ”tips”, där kan du bland annat se när jag gör de här biskvierna.

Chokladbiskvier med saltkolagömma

4.1/5(7)
Röster
Portioner: Ca 18 kakor

Ingredienser:

Mandelbotten

100 g mandelmjöl (2 dl)

2 äggvitor

100 g florsocker (1,5 dl)

Salt kolasås

Chokladsmörkräm

75 g ljus choklad

75 g mörk choklad

140 g mjukt smör

45 g florsocker

en nypa salt

1/4 tsk vaniljpulver

Choklad att doppa i

200 g mörk choklad

2 msk neutral olja

Instruktioner:

Mandelbotten

1. Värm ugnen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda samman florsocker och mandelmjöl.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Vänd försiktigt ner socker och mandelmjöl i äggskummet. Spritsa ut smeten på plåtar, ca 4-5 cm i diameter. Det blir ca 18 kakor. Eller bred ut smeten på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt. Och ta sen ut rundlar med en utstickare när den har svalnat.

5. Grädda kakorna i ugnen i 12-13 minuter.

6. Låt kakorna svalna.

Saltkolasås

1. Häll den avsvalnade kolasåsen i en silikonmatta med små halvklot. Ställ den i frysen i minst 1 timme.

Chokladsmörkräm

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2. Vispa smöret tills det blir helt vitt. Minst 5 minuter.

3. Addera florsocker, salt och vaniljpulver och fortsätt vispa.

4. Addera chokladen och vispa i 1-2 minuter till.

Montera biskvierna

1. Spritsa chokladsmörkrämen i halvklotsformar av silikon, tryck sen ner den frusna kolasåsen och sen trycker du på mandelbotten som du tagit ut med en utstickare om du inte bakat dem runda. Frys sedan silikonformen i minst 3-4 timmar.

2. Temperera chokladen och rör ner oljan.

3. Doppa biskvierna  och dekorera med en bit mandel.

Om du inte har en silikonmattor till kolasåsen och smörkrämen så kan du sätta kolasåsen i kylen tills den blivit kall och sen rulla små bollar av den, av ca 1 tsk kolasås och lägga på mandelbotten innan du spritsar eller stryker på chokladsmörkrämen. 

Dela det här inlägget:
7 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Går de bra att frysa tror du?

 • Hej! kan du tipsa om bra silikonmattor att köpa? Använder du två olika storlekar på halvkloten? finns det möjligen en film där du visar hur du bakar detta recept också? 🙂 Låter så himla gott!

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! I mina höjdpunkter på Instagram finns det film när jag bakar de här.

 • Charlotta

  Hej! Tål inte mandel (inte heller nötter och jordnötter). Hur byter jag ut mandelmjölet på bästa sätt? Både i det här receptet och generellt? Tack på förhand!

  //Charlotta

 • Sandra Callermo

  De ser såååå goda ut!!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg