Chokladbiskvier med hasselnötskrokant

10 februari, 2022

En chokladbiskvi med mjukseg rostad hasselnötsbotten,  silkeslen chokladsmörkräm doppad i mörk  choklad och krispig och söt hasselnötskrokant. Next level biskvi!

Att göra biskvier av två halvor så här har jag sett några olika konditorer göra på instagram, och då tänkte jag att det ju kunde vara fint att spritsa smörkrämen. Och det måste jag säga att det blev.

Jag gjorde bottnarna med malda rostade hasselnötter för jag tycker att det blir snäppet godare än med mandel, men det är bara att byta som man vill. Jag hade lite marängsmörkräm över från ett annat bakverk som jag bara tillsatte smält choklad och konjak till. Du kan helt klart utesluta konjaken och nedan får du ett recept på en chokladsmörkräm som är lite  enklare att göra om man inte ska göra så mycket, men feel free att göra marängsmörkräm om du vill.

Jag har spritsat med tyllen Wilton 104, den hittar du här. 

Sen doppade jag biskvierna i mörk  choklad och hasselnötskrokant. Jag har köpt ett helt kilo från Bakecake.se men  du kan också hitta mindre påsar från Dr Oetker i bakhyllan på välsorterade mataffärer.

Se till att äta biskvierna rumstempererade, då är de som godast!

De här blev ganska rejäla, naturligtvis kan du välja att göra fler och då göra dem något mindre.

Jag har såklart fler recept på biskvier här på bloggen. Kolla in mina passionsbiskvier, salted caramel-biskvier och chokladbiskvier med kolagömma.

Biskvierna håller i ett par veckor i kylen, förvara dem gärna där, men ät dem rumstempererade, då smakar de bäst. De går också fint att frysa i 2-3 månader.

Chokladbiskvier med hasselnötskrokant

4.4/5(4)
Röster
Portioner: 12 st

Ingredienser:

Hasselnötsbottnar

100 g rostade och skalade hasselnötter (2 dl)

70 g äggvita (2 )

100 g florsocker (drygt 1,5 dl)

Chokladsmörkräm

50 g ljus choklad

50 g mörk choklad

140 g mjukt smör

45 g florsocker (0,5 dl)

en nypa salt

1/4 tsk vaniljpulver

2 msk konjak (kan bytas ut mot annan sprit eller helt uteslutas)

Övrigt

100 g mörk choklad

50 g hasselnötskrokant

Instruktioner:

Hasselnötsbottnar

1. Värm ugnen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda samman hälften av florsockret och malda nötter.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt resten av florsockret och vispa till en maräng.

4. Vänd försiktigt ner socker och nötter i marängen. Spritsa ut smeten på plåtar, ca 6-7 cm i diameter. Det blir 12 kakor.

5. Grädda kakorna i ugnen i 12-13 minuter. Du ska enkelt kunna lyfta den från plåtpappret.

6. Låt kakorna svalna.

Chokladsmörkräm

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2. Vispa smöret tills det blir helt vitt. Minst 5 minuter.

3. Addera florsocker, salt och vaniljpulver och fortsätt vispa.

4. Addera chokladen och vispa i 1-2 minuter. Droppa ner spriten och vispa tills den är iblandad.

Lägg ihop kakorna

1. Dela varje kaka på hälften och spritsa ett vågigt mönster längs med bågen. Fyll i med smörkräm på resten av kakan och lägg ihop den med den andra halvan. Gör likadant med alla och låt dem sedan stå i kylen  i 30 minuter.

2. Smält chokladen försiktigt, temperera den gärna. Häll nötterna i en skål.

3. Doppa undersidan av kakorna i chokladen, ca 1 cm djupt, dra av undersidan mot kanten av skålen. Doppa kakan i nötterna så att nötter fastnar  på alla sidor. Låt stelna.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Superfina! Och det låter så mumsigt, måste testa😋
    Hur ska de förvaras och hur länge är de hållbara?
    Tack!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg