Som en liten tårta är dessa nötbiskvier med chokladkräm och hallonsylt. Naturligt glutenfria med en smörig chokladkräm och en gömma av hallonkompott.
Det är inte första gången jag ger mig på att gömma godsaker i chokladbiskvier. Här finns chokladbiskvier med kolagömma och jag har även gjort salted caramel biskvier, även de med en kärna av salt kolasås. Och här hittar du alla mina recept på biskvier, det har blivit några vid det här laget.
Men tillbaka till dessa. Efter att jag hade varit och gjort choklad- och hallontårta i dagarna tre på Bak- och chokladfestivalen så hade jag både hallonkompott och chokladsmörkräm över. Då slog det mig att jag ju kunde göra biskvier. Även äggvita hade jag så det passade ju utmärkt!
Jag gjorde bottnarna med hasselnötsmjöl (men det kan du byta mot mandelmjöl eller vilka malda nötter du vill). Sen hällde jag kompotten (det går bra med färdigköpt sylt) i den här formen och ställde in i frysen. När jag hade gjort bottnarna, som nog ärligt talat kanske skulle varit lite större i diameter om man ska ha sylt på, så la jag en frusen syltkupol på varje botten och sen spritsade jag chokladkräm ovanpå. Sen valde jag att snygga till dem lite med en palett men det kan man ju göra som man vill, huvudsaken är att man har gömt all sylt med smörkräm.
Jag satte sen in dem i frysen och doppade dem i smält choklad, det gör man enklast genom att sticka en kniv i botten på dem och doppa. Jag använde mig av supergod 70-procentlig choklad från Malmö chokladfabrik. Jag orkade inte temperera chokladen, men ångrade mig genast efteråt då jag märkte att man blir väldigt kladdig när man tar i choklad som inte är tempererad.
Innan chokladen stelnad helt strödde jag lite frystorkade hallon ovanpå. Jag har köpt min burk i Danmark, men googla frystorkade hallon så hittar ni säkert återförsäljare. Ni förstår ju att en tugga av dessa är riktigt smarrigt!
Du kan frysa biskvierna och även har dem i kylen. I kylen klarar de sig i ett par veckor. Jag rekommenderar dock att servera dem rumstempererade.
Rasha
Hej, i receptet för prinsesstårta med mirrorglaze står det 100g hallon för 90g syltsocker och i detta recept 200g hallon för 90g socker, hur bör man tänka om man ska använda kompotten som ett lager i en moussetårta, använde du mindre syltsocker i biskvierna för att de var omslutna av smörkräm och frusta i kupoler först?
Tack för grymma recept! 🙂
Elin Möller
Hej! Om jag vill göra dessa med mjölkchoklad, 37% kakaohalt, behöver jag justera proportionerna? Tack för svar, du är grym!
Emma Brink Rask
Hej! Nej, det borde gå fint utan att ändra några proportioner. 🙂