Chokladbiskvier med hallongömma

15 november, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Som en liten tårta är dessa nötbiskvier med chokladkräm och hallonsylt. Naturligt glutenfria med en smörig chokladkräm och en gömma av hallonkompott.

Det är inte första gången jag ger mig på att gömma godsaker i chokladbiskvier. Här finns chokladbiskvier med kolagömma och jag har även gjort salted caramel biskvier, även de med en kärna av salt kolasås. Och här hittar du alla mina recept på biskvier, det har blivit några vid det här laget.

Men tillbaka till dessa. Efter att jag hade varit och gjort choklad- och hallontårta i dagarna tre på Bak- och chokladfestivalen så hade jag både hallonkompott och chokladsmörkräm över. Då slog det mig att jag ju kunde göra biskvier. Även äggvita hade jag så det passade ju utmärkt!

Jag gjorde bottnarna med hasselnötsmjöl (men det kan du byta mot mandelmjöl eller vilka malda nötter du vill). Sen hällde jag kompotten (det går bra med färdigköpt sylt) i den här formen och ställde in i frysen. När jag hade gjort bottnarna, som nog ärligt talat kanske skulle varit lite större i diameter om man ska ha sylt på, så la jag en frusen syltkupol på varje botten och sen spritsade jag chokladkräm ovanpå. Sen valde jag att snygga till dem lite med en palett men det kan man ju göra som man vill, huvudsaken är att man har gömt all sylt med smörkräm.

Jag satte sen in dem i frysen och doppade dem i smält choklad, det gör man enklast genom att sticka en kniv i botten på dem och doppa. Jag använde mig av supergod 70-procentlig choklad från Malmö chokladfabrik. Jag orkade inte temperera chokladen, men ångrade mig genast efteråt då jag märkte att man blir väldigt kladdig när man tar i choklad som inte är tempererad.

Innan  chokladen stelnad helt strödde jag lite frystorkade hallon ovanpå. Jag har köpt min burk i Danmark, men googla frystorkade hallon så hittar ni säkert återförsäljare.  Ni förstår ju att en tugga av dessa är riktigt smarrigt!

Du kan frysa biskvierna och även har dem i kylen. I kylen klarar de sig i ett par veckor. Jag rekommenderar dock att servera dem rumstempererade.

Chokladbiskvier med hallongömma

4.4/5(4)
Röster
Portioner: 24 st

Ingredienser:

Hasselnötsbottnar

100 g malda nötkärnor (2 dl)

70 g äggvitor (2 )

90 g florsocker (1,5 dl)

Hallonkompott

200 g frusna hallon

90 g syltsocker (1 dl)

Chokladsmörkräm

50 g äggvitor (1-2)

90 g socker (1 dl)

150 g rumsvarmt smör

100 g mörk choklad

0,5 tsk salt

Övrigt

200 g choklad

Frystorkade hallon

Instruktioner:

Hasselnötsbottnar

1. Värm ugnen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda samman florsocker och malda nötter.

3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.

4. Vänd försiktigt ner socker och nötter i äggskummet. Spritsa ut smeten på plåtar, ca 3-4 cm i diameter.

5. Grädda kakorna i ugnen i 13-15 minuter.

6. Låt kakorna svalna.

Hallonkompott

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Låt kompotten svalna helt och fördela  den sedan i en silikonform. Ställ i frysen och låt bli helt djupfrysta.

Chokladsmörkräm

1. Smält chokladen och ställ åt sidan för att svalna.

2. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.

3. Vispa sedan tills marängen har svalnat till fingervarmt.

4. Addera lite smör i taget tills medan du vispar. Vispa sedan i några minuter tills krämen går från gul till vit. Tillsätt saltet och häll ner chokladen medan du vispar.

Lägg ihop

Lägg en syltkupol på varje kaka och spritsa chokladkräm över. Stryk slätt om du vill. Doppa sedan i smält choklad och dekorera med frystorkade hallon. Temperera gärna chokladen.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej, i receptet för prinsesstårta med mirrorglaze står det 100g hallon för 90g syltsocker och i detta recept 200g hallon för 90g socker, hur bör man tänka om man ska använda kompotten som ett lager i en moussetårta, använde du mindre syltsocker i biskvierna för att de var omslutna av smörkräm och frusta i kupoler först?

  Tack för grymma recept! 🙂

 • Elin Möller

  Hej! Om jag vill göra dessa med mjölkchoklad, 37% kakaohalt, behöver jag justera proportionerna? Tack för svar, du är grym!

  • A
   Emma Brink Rask

   Hej! Nej, det borde gå fint utan att ändra några proportioner. 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg