Choklad- och valnötstårta med körsbärsmousse

15 december, 2018

Mjukseg valnötsbotten, chokladkolatryffel med karamelliserade valnötter och körsbärsmousse.

En lyxig tårta som funkar lika bra på jul som på nyår. Eller när som helst egentligen. Den mäktiga botten med valnötter och chokladtryffel lättas upp av en fluffig mousse med körsbär.

Receptet är från superduktiga danska bloggaren thefoodfactory.dk. Jag har gjort några små ändringar.

Obs! Jag har dubblat receptet på både botten och chokladtryffel mot när jag provbakade, ni kommer alltså att få större lager botten och tryffel än vad ni ser på bilderna. Man vill ha mer av dem helt enkelt! Kakan på bilden är också bakad i en form på 15 cm, jag rekommenderar att baka receptet nedan i en form som är 18-20 cm.

Här hittar ni bra silikonformar för att baka den här sortens tårta.

Choklad- och valnötstårta med körsbärsmousse

4.5/5(2)
Röster
Portioner: 8-10 personer

Ingredienser:

Valnötsbotten

40 gram mjölkchoklad

80 gram rostade valnötter

80 gram socker (knappt 1 dl)

2 ägg (uppdelade i vita och gula)

1 nypa salt

Karamelliserade valnötter

60 gram rostade valnötter

30 gram socker (1/3 dl)

Chokladtryffel

1 dl grädde

55 gram socker (2/3 dl)

1 msk glykossirap

120 gram mjölkchoklad

75 gram mörk choklad

20 gram rumstempererat smör

Körsbärsmousse

2 gelatinblad

200 gram körsbärssås (finns att köpa på tetra med körsbär, sila av såsen)

3 dl vispgrädde

Instruktioner:

Valnötsbotten

1. Smält chokladen och ställ åt sidan.

2. Rosta valnötterna på en plåt i 10 minuter på 200 grader tills de fått lite färg och låt sedan svalna. Passa på att rosta nötterna som ska karamelliseras sen också.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, (175 grader vanlig)

4. Mixa valnötterna till ett mjöl.

5. Vispa äggulorna och sockret i en skål tills det blir vitt och fluffigt.

6. Vänd ned nötmjölet, den smälta chokladen och saltet i äggulorna.

7. Vispa äggvitorna styva och vänd sedan ner dem i smeten.

8. Häll smeten i en smord form, ca 18-20 cm i diameter. Baka i 15-20 minuter tills kakan är gyllenbrun och du ser att den är klar i mitten.

Karamelliserade valnötter

1. Rosta valnötterna

2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt, ta det av värmen och blanda i nötterna. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt dem kallna.

Chokladtryffel

1. Hacka chokladen, lägg den i en bunke och ställ åt sidan.

2. Koka upp grädden i en kastrull och ställ åt sidan.

3. Häll sockret i en kastrull och smält sockret tills det blir gyllenbrunt. Ta bort från värmen och häll sakta i den varma grädden medan du hela tiden rör om. Tillsätt glykosen.

4. Ställ tillbaka grytan på värme och rör tills du har en slät karamell.

5. Häll karamellen över chokladen och rör om tills chokladen har smält.

6. Tillsätt smöret och rör om.

7. Häll chokladmassan på valnötsbotten, som du lagt i botten av en tårtform, med plast runt om. (Jag gjorde min botten något mindre än formen jag använde till tårtan, därför syns den inte utan är gömd i chokladen).

8. Låt svalna i kyl i minst 2 timmar.

Körsbärsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Värm upp lite av körsbärssåsen i en kastrull och smällt gelatinbladen i den. Blanda ihop med resten av såsen.

3. Vispa grädden lätt och vänd ihop med körsbärssåsen.

4. Hacka de karamelliserade valnötterna grovt och lägg på chokladtryffeln, häll sedan körsbärsmoussen över. Om du får mousse över, häll i mindre silikonformar. Ställ i kylen över natten, eller i alla fall 5-6 timmar.
Servera kakan kall, dekorera med överbliven mousse och vispad grädde.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, vilken fin tårta!
    Går den bra att frysa in innan man dekorerar den, och ha i frysen några dagar, kanske ta fram den dagen innan den ska ätas och stå ett dygn i kylen?
    tack!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg