Choklad- och salt kolatårta

25 februari, 2018

choklad-och-saltkolatårta-3

Saftiga chokladbottnar, smörkräm med cream cheese och saltkolasås och sen toppad med lite mer saltkolasås.

choklad-och-saltkolatårta-1

choklad-och-saltkolatårta-4

Tips!
Om smörkrämen skär sig. Ta ca en tredjedel av den och värm i micron, blanda den med resten av smörkrämen och rör försiktigt tills du ser att smörkrämen går ihop igen. Kyl ned på nytt och var noga med att blanda runt var 5:e minut.

choklad-och-saltkolatårta-2

Choklad- och salt kolatårta

3.9/5(35)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

315 g strösocker (3,5 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

¼ tsk salt

2 ägg

175 g mjölk (1,75 dl)

175 g kaffe, varmt (1,75 dl)

75 g smör, smält

Frosting

200 g rumstempererat smör

150 g kylskåpskall cream cheese

180 g florsocker (3 dl)

2 tsk vaniljsocker

0,5-1 dl saltkolasås
(Du behöver också ca 0,5-1 dl saltkolasås till dekoration)

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader, varmluft, 175 grader vanlig ugn.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

4. Häll smeten i tre smörade tårtformar, 16 cm i diameter. Grädda i ca 20-25 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.

Frosting

1. Vispa smöret i 2-3 minuter.

2. Tillsätt cream cheese, florsocker och vaniljsocker och vispa tills det gått ihop.

3. Tillsätt kolasåsen lite i taget medan du vispar, smaka och och se när du tycker att det är lagom.

4. Kyl smörkrämen en stund om den känns lite lös.

Montera tårtan

1. Skär av toppen på tårtbottnarna så att de är raka.

2. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred smörkräm på.

3. Repetera tills du har använt alla bottnar.

4. Bred smörkräm på och runt om kakan i ett tunt lager. Ställ den i kylen i 15 minuter.

5. Bred på ett lager smörkräm till runt hela och låt kakan stå i kyl i ca 30 minuter.

6. Häll på kolasås på tårtan, om den är för trögflytande, värm den några sekunder i micron, men se till att den inte är så varm att den smälter smörkrämen när du häller på den. Runt 32 grader är lagom.

7. Spritsa på resterande smörkräm. Jag har använt tyllen Wilton 8B

8. Förvara tårtan i kylen, men ta fram den minst 30 minuter innan servering.

Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjort den idag men inte provsmakad än. Frostingen var SÅ god, men räckte inte på långa vägar. Hade behövt dubblera satsen, minst. Ändå hade jag bara ett lager i mitten samt ovanpå tårtan och det blev riktigt tunna lager, inte alls som bilden visar utan kanske hälften så tjockt. Finns inget kvar till sidorna. Har använt en 20 cm form till bottnarna så förstår inte hur en sats ska räcka till tre tjocka lager samt runtom?

    Kolasåsen lyckades på andra försöket, då hade jag värmt smör och grädde till ljummen temp och hade i teskedsvis i taget. SÅ god!!!! 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Receptet är gjort på 16 cm bottnar. Använder du 20 cm bottnar så är ytan mycket större, då räcker det såklart inte med en sats.

  • Elisabeth

    SÅ god tårta! Gjorde succé! Jag ska baka den igen men den här gången i mindre formar (16 cm), mitt problem är att jag bara har två små formar, kan jag baka all smet i en liten form eller borde jag baka den i mina två formar och sen dela, så det blir 4 bottnar allt som allt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Gör så, baka i två bottnar och dela till 4.

  • Stina Persson

    Hej! Jag skulle så gärna vilja göra denna tårta, men undrar om det funkar med större formar? Förstår att den givetvis blir plattare, men funkar det? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Du kan göra den i en form som är ca 23 cm och sedan bara dela den i 2 delar istället.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det funkar. Du kan baka den i en form som är ca 23 cm och sen bara dela den på mitten i stället.

      • Mikaela

        Utan tvivel den godaste tårtan jag vet. Så saftig och god!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg