Choklad- och saltkolapaj

17 oktober, 2018

Jag gillar att göra pajer i pajringar snarare än i pajformar. Eller ”gillar” är att ta i. Jag gillar resultatet, men sliter oftast mitt hår med själva utförandet. Det är lite krångligare att få till det, det ska erkännas. Men jag är väldigt förtjust i det rena, jämna och enkla resultatet där fyllningen verkligen får skina.

I ett sprött mördegsskal häller man en seg massa gjord av saltkaramell och mjölkchoklad och sedan toppar man med en len mörk chokladganache på det. Sen pyntade jag med flingsalt och frystorkade hallon. Pajen är supergod att äta nästan som en bit tryffel. Eller en lite större bit med en klick lättvispad grädde.

Med det sagt kan den här pajen göras i vilket typ av pajform som helst. Receptet är inspirerat av Maja Vase.

RECEPT
Receptet är gjort i en form som är 18 cm i diameter och räcker till 6-8 personer

Pajdeg
125 gram vetemjöl
25 gram mandelmjöl
50 gram florsocker
75 gram smör
1 äggula

1. Blanda alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det gått ihop till en deg.
2. Kavla ut degen ganska tunt mellan två bakplåtspapper och lägg den i kylen i ca 1 timme.
3. Ta fram degen och låt den vila i 2-3 minuter och bekläd sedan en pajform eller en springform med löstagbar botten med degen.
4. Ställ formen i kylen i 15 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 175 grader.
5. Nagga hål med en gaffel i botten av degen och baka den sedan i ca 12 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbeige färg.
6. Låt pajbotten svalna helt.

Saltkolaganache
150 gram mjölkchoklad
100 gram vispgrädde
65 gram socker
10 gram glykos
0,5 tsk flingsalt

1. Smält chokladen och ställ åt sidan.
2. Värm grädden till kokpunkten och ställ åt sidan.
3. Lägg sockret i en kastrull och värm tills det får en gyllenbrun färg.
4. Tillsätt grädden lite i taget medan du vispar ordentligt.
5. Tillsätt glykos och salt.
6. Häll karamellen över chokladen och rör om tills du har en blank ganache. Om du inte får en blank massa, testa att köra ett par varv med en stavmixer.
7. Häll ganachen i pajskalet och låt svalna i kyl.

Chokladganache
100 gram mörk choklad
60 gram vispgrädde
15 gram glykos

1. Smält chokladen och ställ åt sidan.
2. Koka upp grädde och glykos.
3. Häll grädden över chokladen och rör om tills du har en blank ganache.
4. Häll ganachen på pajen och låt stelan i kylen.

Är du sugen på liknande recept, kolla in recepten nedan. Eller besök sidan med alla mina recept med saltkola!

Kolatartletter med chokladganache

No bake snickerspaj

 

 

 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg