Choklad- och salt kolabrownie

6 september, 2019

 

Mjukseg brownie med silkeslen chokladganche, allt med smaken av karamelliserat socker och havssalt.

Det som ger denna brownie sin karamelliga smak är sockret, som först smälts och karamelliseras för att sen stelna och malas till ett fint sockermjöl. På samma sätt smälter man sockret i ganachen och blandar med grädden vilket ger toppingen en riktigt härlig chokladkolasmak. Allt med lagom stor nya salt!

Receptet är, som många gånger förut, inspirerat av Maja Vase.

Choklad- och salt kolabrownie

4/5(35)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Brownie

180 g socker (2 dl)

160 g mörk choklad

60 g smält smör

2 ägg

30 g vetemjöl (0,5 dl)

en nypa flingsalt

Salt kolaganache

200 g mjölkchoklad

130 g vispgrädde (1,3 dl)

100 g socker (drygt 1 dl)

10 gram glykossirap (0,5 msk)

1 nypa flingsalt

Instruktioner:

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en rund form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter.

2. Smält sockret försiktigt i en gryta tills det karamelliseras och blir gyllenbrunt. Häll ut det på ett bakplåtspapper och låt det stelna. Mixa det sedan till ett fint mjöl.

3. Smält 120 gram av chokladen (hacka resten grovt och spara till senare) över ett vattenbad och ställ åt sidan.

4. Vispa samman äggen lite lätt i en skål och vispa försiktigt ned det mixade karamelliserade sockret lite i taget, vispa hela tiden för det vill gärna klumpa sig.

5. Vänd ner den smälta chokladen i ägg och socker och vänd sedan ner mjöl, flingsalt, det smälta smöret och den hackade chokladen .

Saltkolaganache

6. Häll smeten i formen och grädda i 18-20 minuter. Kakan ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten.

Saltkolaganache

1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och ställ åt sidan.

2. Koka upp grädden i en kastrull och ställ åt sidan.

3. Smält sockret i en kastrull tills det smälter och blir gyllenbrunt.

4. Tillsätt grädden till sockret i en tunn stråle, lite i taget, medan du vispar ordentligt. Tillsätt glykos och salt och häll sedan detta över chokladen och rör om tills du har en blank ganache.

5. Låt ganachen stå framme i rumstemperatur i ett par timmar tills den är bredbar. Bred den då över brownien. Rör inte om för mycket i den, då tappar den sin glans.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ser supergott ut! Jag undrar vad skillnaden blir om man tar farin eller muscovadosocker ist för att karamellisera? Har du provat? Kram!

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har inte provat, det blir säkert jättegott, men inte alls samma sak. Smaken av karamelliserat vanligt socker skiljer sig ganska mycket från de andra, det här sockret blir också nästan som ett florsocker när man har mixat det, och det har inte alls den här mjuka och lite fuktiga karaktären som farin eller muscovado.

  • Vad gör man med den sparade chokladen? Det står att man endast ska använda 120 av 160 gram
    Samt när ska man använda 60 gram smör?
    Fick en väldigt platt och liten brownie när jag följde receptet :/

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag har förtydligat receptet nu, hade visst glömt nämna när smör och resten och choklad skulle i.
      Om din kaka blev väldigt platt så har du nog haft en för stor form för det här receptet.

  • Vad är det för kulor? Chokladkulor? Var kommer de ifrån?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg