Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

4 november, 2019

Saftig och mjuk brownie, ett lager saffranstryffel med hackade brända mandlar och överst ett lager len mjölkchokladtryffel.

En vacker och dekadent choklad- och saffranstryffeltårta med crunch från brända mandlar. Den mjuksega chokladbotten med mörkt muscovadosocker passar ljuvligt med silkeslen saffran- och mjölkchokladtryffel, som blir extra glansig och smidig med glykos. En riktig festtårta som räcker till många, den är nämligen väldigt mäktig.

Choklad- och saffranstårta med brända mandlar

3.9/5(23)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Brända mandlar

50 gram mandel (1 dl)

50 gram + 50 gram ekologiskt florsocker (knappt 2 dl)

Browniebotten

80 gram smör

80 gram mörk choklad

50 gram mörkt muscovadosocker (drygt 0,5 dl)

50 gram strösocker (drygt 0,5 dl)

2 ägg rumstempererade

1 msk vetemjöl

Saffranstryffel

0,25 g saffran (ett halvt kuvert)

1 dl vispgrädde

20 gram glykos (1 msk)

200 gram vit choklad

Mjölkchokladtryffel

200 gram mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

20 gram glykos (1 msk)

Instruktioner:

Brända mandlar

Lägg mandel och 50 gram florsocker i en tjockbottnad panna och smält långsamt tills sockret smält och blivit brunt. Lägg 50 gram florsocker på ett bakplåtspapper och häll på mandlarna, separera dem med en gaffel eller med fingrarna, men bränn dig inte. Se till att alla mandlar är separerade och täckta med florsocker. Låt svalna.

Brownie

1. Smält smör och choklad i en kastrull. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget och rör om tills allt är blandat. Blanda till sist i mjölet.

2. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 20 cm i diamteter. Grädda på 180 grader (vanilg ugn, 160 grader varmluft) i ca 15 minuter, den ska vara lite gungig när den tas ut, men ändå ha stannat. Låt den svalna helt.

Saffranstryffel

1. Koka upp grädde, saffran och glykos och häll över den hackade vita chokladen. Rör om tills det är blankt och slätt.

2. Diska formen du bakade brownien i, lägg plast i botten och på kanterna, lägg brownien i botten och se till att den ligger tätt intill kanten, tryck till om du behöver. Häll över saffranstryfflen och hacka ca hälften av den brända mandeln och strö över, låt stelna i kyl i ca 1 timme.

Chokladtryffel

1. Koka upp grädde och glykos och häll över den hackade chokladen. Mixa helt slät och häll över kakan. Låt stelna helt i kylen, gärna över natten.

2. Tag loss tårtan från formen och plasten och dekorera sedan med resten av den brända mandeln.

Förvara tårtan i kylskåp, ta fram den 30 minuter innan den ska serveras.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg