Choklad- och Nutellatårta

5 februari, 2019

nutellatårta-2

Saftiga chokladbottnar varvade med nutellasmörkräm och hackade rostade hasselnötter. En tårta för alla som älskar Nutella!

Den 5:e februari är det tydligen Nutelladagen, och vad kan vara mer passande än att fira med en Nutella-tårta? Den här är en klassiker och på bilderna nedan ser ni samma tårta som jag gjort lika olika utförande på.

nutellatårta-5

Tårtan består av tunga, saftiga chokladbottnar, emellan dem har jag Nutellasmörkräm och rostade hackade hasselnötter, sen jag spritsat med samma smörkräm tillsammans med en vit chokladsmörkräm.

nutellatårta-3

nutellatårta-1

Förvara tårtan i kylen, den håller i upp till en vecka där. Se till att ta fram tårtan ett par timmar innan den ska ätas, den är nämligen allra godast i rumstemperatur.
Tårtan går fint att frysa!

nutellatårta-4

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick (bak)om kulisserna!

Choklad- och Nutellatårta

3.9/5(17)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar

130 g ljust muscavadosocker (drygt 1,5 dl)

185 g strösocker (2 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

¼ tsk salt

2 ägg

175 g mjölk (1,75 dl)

175 g kaffe, varmt (1,75 dl)

75 g smör, smält

Nutellasmörkräm

250 g rumsvarmt smör

50 g florsocker (drygt 0,5 dl)

0,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

300 g Nutella (eller hasselnötskräm av något annat märke)

100 g  smält mörk choklad

4 msk grädde

Vit chokladsmörkräm

100 g rumsvarmt smör

100 g florsocker (1,75 dl)

100 g smält vit choklad

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg, mjölk, hett kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

4. Häll smeten i två smörade tårtformar, 16 cm i diameter. Grädda i ca 20-25 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.

Nutellasmörkräm

1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.

2. Vispa smöret i 6-7 minuter tills det blir helt vitt.

3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ett par minuter till.

4. Tillsätt Nutella och den smälta chokladen och vispa tills allt är blandat.

5. Häll i en msk grädde i taget och vispa i 2-3 minuter till.

Vit chokladsmörkräm

1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.

2. Vispa smöret i 6-7 minuter tills det blir helt vitt.

3. Tillsätt florsockret och vispa i ett par minuter till.

4. Tillsätt den vita chokladen och vispa tills allt är blandat.

Montera tårtan

1. Dela tårtbottarna på mitten (horisontellt), så att du har fyra bottnar.

2. Lägg den första på ett fat och bred på ca 1 dl av chokladsmörkrämen.

3. Strö över lite rostade hackade hasselnötter (jag brukar köpa de som finns färdigrostade och färdighackade på påse.

4. Upprepa tills du lagt på sista botten. (Se till att spara en ”underdel” som du lägger med botten neråt överst på tårtan, på så sätt är det lättare att göra en jämn och fin tårta.)

5. Stryk på Nutellasmörkrämen runt om hela tårtan och låt den står i kyl i 30 minuter.

6. Spritsa den vita chokladsmörkrämen och Nutellasmörkrämen i önskat mönster. Vill du göra som jag gjorde, så använd en liten stjärntyll, och markera gärna ut linjerna med en linjal innan du börjar.

Förvara tårtan i kylen, men ta fram den minst 3 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hejsan !
    Har tänkt använda ditt recept Nutella tårta.
    Undrar om man kan göra den färdig til moment att man spackla och har bara garnering kvar och lägga i frysen.
    Ta och lägga i kylen 1 dag innan och garnera nästa dag och fortsätta ha i kylen till nästa dag för bjudning eller hur föreslår du att man gör.
    Har tänkt göra till min sons student men jobbar samtidigt kommer bara vara ledig dagen innan
    Mvh Anatoli

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan göra klart hela tårtan i sin helhet och frysa den. Den kan vara i frysen i någon vecka. Sen ta fram den och låt den tina långsamt i kylskåpet i ett dygn innan servering.

  • Som jag förstått det går det bra att frysa smörkrämen men hur gör du sedan när du vill använda den för att spritsa något? Bara tina och använda direkt eller vispa den igen? Tänkte att det vore praktiskt att ha lite fryst smörkräm som en kan ta fram och använda vid senare tillfälle.

    • A
      Emma Brink Rask

      Tina de till rumstemperatur och vispa upp den igen.

  • Sabrina

    Otroligt fin tårta!
    Om jag vill göra tårtan i en 23 cm diameter form, hur mycket ska jag multiplicera ingredienserna med?

  • Hej! Tror do att det går att spackla tårtan rakt och sharp edges i utsidan av tårtan med vitchoklad smörkrämen?

  • Erika Karlsson

    Vilken otroligt vacker tårta!! Jag ska testa baka denna åt min sambo som fyller 20 år 24/9! Det ska bli superspännande! Skulle så gärna vilja se en bild på hur den ser ut inuti ??? Om det finns en sån bild??

    Mvh Erika

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag har tyvärr ingen sån bild, eftersom jag bakade tårtorna för att ge bort, så kunde inte skära i dem.

      • Erika Karlsson

        Okej, då förstår jag! Tack för svar?☺️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg