Choklad- och körsbärscheesecake med hasselnötter

15 december, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saftig nötbotten, cheesecake av choklad och körsbär och knapriga karamelliserade hasselnötter. En perfekt tårta till både jul och nyår.

Ja hörrni. Den här tårtan är lite av en utmaning och vill man göra den exakt så här så kräver den en del utrustning och speciella formar. Receptet är gjort för den här formen. Men det går såklart lika bra att baka den rakt upp och ner i lager på varandra i en form som är ca 16 cm i diameter.

Jag har gjort tårtan i den här formen.

Ett misstag som jag gjorde var att lägga hasselnötspralinén mitt i tårtan. Det var dumt för den är lite hård att skära igenom så då mosar man cheesecaken som är under. Så mitt tips till er och som jag skrivit i receptet är därför att lägga pralinén och de hackade karamelliserade nötterna direkt på botten i stället.

Man kan som vanligt välja att göra hela eller delar av den här tårtan. Både choklad-och körsbärscheesecaken är magiskt goda som de är.

Chokladbandet blev en nödlösning för att jag inte tyckte att tårtan blev snygg nedtill, det kan man såklart också hoppa över.

Tårtan är inspirerad av Maja Vase och delar av recepten är också anpassade från hennes recept.

Följ @brinkenbakar på instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Choklad- och körsbärscheesecake med hasselnötter

4.4/5(5)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Hasselnötsbotten

40 gram smör

40 gram strösocker (0,5 dl)

20 gram hasselnötsmjöl (0,5 dl)

20 gram vetemjöl (0,3 dl)

0,25 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

1 äggvitor

Hasselnötspraliné

50 gram socker (0,5 dl)

50 gram rostade hasselnötter (1 dl)

50 gram dulcey eller Gold-choklad (går också fint med vanlig mjölkchoklad)

Chokladcheesecake

1 gelatinblad

75 gram cream cheese

50 gram socker (0,5 dl)

0,5 dl vispgrädde (för att värma)

75 gram mörk choklad

0,75 dl grädde (att vispa)

Körsbärscheesecake

1,5 gelatinblad

80 g körsbärssås (sila av från körsbärssås med körsbär som finns att köpa på tetra i hyllan för glasstillbehör i affären)

1 tsk citronsaft

100 g cream cheese

40 g florsocker (2/3 dl)

0,5 tsk vaniljpasta (eller 1 tsk vaniljsocker)

1 dl vispgrädde

Glaze

3 gelatinblad

75 gram vit choklad

0,5 dl grädde

0,25 dl vatten

75 g socker

75 g glykossirap

Pastafärg (jag använde en som heter cherry, den ser mer rosa ut i verkligheten än på bild)

Chokladband

75 g röd choklad (jag använde hallonchoklad från valrohna), det går också bra att färga vit choklad.

Instruktioner:

Hasselnötsbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig) och gör en rund form med hål i mitten med hjälp av en stor tårtring som är 18 cm och en mindre som är 7 cm. Smörj kanterna och klä med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt det svalna något.

3. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner smöret och tills sist äggvitorna (ovispade).

4. Fördela smeten i formen och baka i 10-12 minuter tills den är genombakt. Låt kakan svalna helt.

Hasselnötspraliné

1. Smält sockret i en liten kastrull tills det blir gyllene.

2. Tag sockret från värmen och rör ner hasselnötterna.

3. Häll ut karamellen med nötterna på ett bakplåtspapper och låt det svalna något.

4. Dela och kör hälften av nötkaramellen till ett smör i en mixer och hacka resten fint.

5. Smält chokladen och blanda samman med den mixade karamellen och den finhackade.

6. Bred ut pralinén på nötbotten och ställ den i frysen.

Chokladcheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.

3. Värm 0,5 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa cream cheese och socker i 4-5 minuter, tills alla sockerkristaller är borta.

5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa 0,75 dl grädde och vänd ner i smeten.

7. Häll smeten i den mindre rund formen. Ställ in i frysen att stelna helt, det tar 5-6 timmar.

Körsbärscheesecake

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Värm körsbärssåsen med citronsaften till kokpunkten och smält sedan gelatinet där i och låt svalna till fingervarmt.

3. Vispa cream cheese, florsocker och vanlij tills det blir lite mer luftigt.

4. Vispa grädden lätt.

5. När körsbärssåsen med gelatinet i svalnat rör du ner den i cream cheesen, och sen vänder du ner grädden.

6. Häll körsbärscheesecaken i den stora formen. Ta fram chokladcheesecaken ur frysen och ta loss den från sin form, tryck ner den i körsbärscheesecaken och se till att den omsluten av körsbärscheesecake. Lägg till sist på botten med pralinén, med pralinén mot cheesecaken. Ställ tillbaka i frysen i minst 5 timmar.

Glaze

1. Lägg gelatinet i blöt.

2. Hacka chokladen fint och lägg den i en hög kanna.

3. Koka upp grädde, vatten, socker och glykossirap och smält sedan gelatinet där i. Slå den varma vätskan över chokladen och stavmixa slät. Häll önskad mängd färg och mixa igen.

4. Lägg plastfolie tätt intill ytan och låt glazen svalna till ca 37 grader.

5. Ta fram den frusna tårtan och häll glazen över den. Låt tårtan sedan tina i kylen innan servering.

Chokladband

1. Klipp ett band i tårtplast som är lika långt som tårtan omkrets, och ca 2,5 cm brett.

2. Temperera chokladen och stryk ut den över plastbandet.

3. Sätt bandet med chokladen mot tårtan längst ner vid kanten. Låt det sitta kvar tills chokladen har stelnat och ta sedan loss plasten.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg