Choklad- och kardemummabullar

3 maj, 2022

Fina flätade bullar av två sorters deg, en smaksatt med choklad och en med kardemumma. En enkel fyrfläta som ser mycket svårare ut än vad den är.

Jag gjorde en större limpvariant av de här bullarna till tidningen Hembakat och fyllde den då med mandelmassa. Här har jag bara gjort ”släta” bullar men med saftig deg med smak av choklad och kardemumma.  Att pensla dem med  sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen ger dem en fin glans.

Så här ser det ut när jag flätar dem:

Här kan du se hur jag har flätat briochebullar på ett liknande sätt med bara en lång längd.

 

Choklad- och kardemummabullar

4.4/5(7)
Röster
Portioner: Ca 15 bullar

Ingredienser:

Kardemummadeg

15 g jäst

125 g mjölk (1,25 dl)

1 tsk malen kardemumma

45 g strösocker (1 dl)

300 g vetemjöl special (5 dl)

30 g ägg (1/2)

60 g smör

3 g salt (0,5 tsk)

Chokladdeg

15 g jäst

125 g mjölk (1,25 dl)

1 tsk malen kardemumma

45 g strösocker (1 dl)

270 g vetemjöl special (5 dl)

20 g kakao (0,5 dl)

30 g ägg (1/2)

60 g smör

3 g salt (0,5 tsk)

Sockerlag

45 g strösocker (0,5 dl)

50 g vatten (0,5 dl)

Instruktioner:

Kardemummadeg

Smula jästen i en bunke, häll ner mjölken. Blanda ner kardemumma, socker, mjöl och ägg och kör i 2–3 minuter tills degen gått ihop. Tillsätt smöret lite i taget och till sist saltet. Knåda i 5–6 minuter i maskin tills degen är blank och elastisk. Låt degen vila medan du gör den chokladdegen.

Chokladdeg

Smula jästen i en bunke, häll ner mjölken. Blanda ner socker, mjöl, kakao och ägg och kör i 2–3 minuter tills degen gått ihop. Tillsätt smöret lite i taget och till sist saltet. Knåda i 5–6 minuter i maskin tills degen är blank och elastisk.

Baka ut bullarna

1. Dela båda degarna i bitar, ca 40-50 gram styck. Rulla dem till korvar, ca 15-20 cm långa.
Lägg en vit och en brun korv i ett kryss. Vik den ena längden över den andra så att ändarna hamnar motsatt som de var först. Se till att de ligger bredvid varandra. Gör sedan likadant med den andra längden, varje längd tvärs över mitten till andra sidan. Fortsätt så tills degen tar slut. Nyp då ihop ändarna, den ljusa med den ljusa och den mörka med den mörka och vänd på flätan och lägg ut den på längden på ett bakplåtspapper på en plåt.

2. Lägg en handduk över och låt den jäsa i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i 8-10  minuter.

3. Koka under tiden upp vatten och socker och när du tar ut bullarna ur ugnen så penslar du sockerlagen på dem. Låt bullarna svalna något innan du hugger in.

4. Bullarna går fint att frysa. Men  låt dem svalna helt  först  och lägg dem sedan bredvid varandra  i en påse  innan du fryser dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg