Choklad- och jordnötspaj med färska bär

4 augusti, 2020

En enkel chokladpaj som bakas utan ugn. Dekorera den gärna med säsongens alla goda bär.

Det blir ju så vansinnigt vackert att dekorera bakverk så här. Säsongen att göra det är ganska kort, men då får man passa på. Utförandet av den här pajen kommer från min ständiga inspirationskälla Maja Vase, som har gjort många pajer med liknande look.

Om man inte gillar jordnötssmör så kan man ersätta det med smör i pajskalet. Du kan också välja att göra fyllningen med en ljusare choklad, då får du ta lite mer choklad och lite mer grädde för rätt konsistens.

Choklad- och jordnötspaj med färska bär

4.3/5(10)
Röster
Portioner: 6-8 personer

Ingredienser:

Pajskal

100 g hobnobs (havrekex, finns bla på Lidl, går att ersätta med ex digestive) (ca 8 kex)

100 g jordnötssmör

35 g havregryn (1 dl)

40 g sirap (2 msk)

Chokladfyllning

100 g mörk choklad (ca 55% kakaohalt)

100 g vispgrädde

20 g glykossirap (1 msk)

Dekoration

Körsbär

Hallon

Blåbär

Röda vinbär

Instruktioner:

Pajskal

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du har en fuktig smuldeg. Tryck ut den i en pajform, min var 10×27 cm, om du väljer en rund form så bör den vara ca 18 cm i diameter. Ställ in formen i kylen medan du gör fyllningen.

2. Smält chokladen i en skål. Värm grädde och glykos till kokpunkten och häll sedan över chokladen. Rör om tills du har en jämn och blank ganache och häll den då i pajskalet. Ställ tillbaka pajen i kylen i ett par timmar tills chokladen har stelnat.

3. Dekorera med färska bär. Börja med att lägga ut de större bären lite utspritt och fyll sedan på med mindre bär tills du är nöjd med resultatet.

4. Förvara pajen i kylen, men ta gärna fram den 30 minuter innan den ska serveras. God med en klick grädde till, eller som den är.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg