Chokladbavarois, havtornspannacotta och dulceyganache på chokladbrownie toppad med en mirrorglaze av choklad och dulcey.
Jag lät mina följare på Instagram rösta om vilken tårta jag skulle baka och detta är resultatet. En chokladbrownie, dulceyganache med hasselnötskrokant, havtornspannacotta och chokladbavarois.
Dulcey är en vit choklad med karamellsmak, Dulcey är från Valrhona. Callebaut har en variant som heter Gold-choklad och Odense har också en karamellchoklad som finns i de flesta bakhyllor. Om man inte hittar så kan man använda vanlig vit choklad.
Som glaze gjorde jag en med mörk choklad och en med dulceychoklad och sen blandade jag dem innan jag hällde på tårtan och på så sätt blev det randigt.
Tårtan är gjord i formen Kit Lady Queen, du hittar den här. Om du vill använda en annan form, du kan såklart göra den i helt vanliga runda formar, så rymmer den lilla formen ca 0,5 liter och den stora ca 1 liter.
Du kommer att få ganska mycket glaze över, men du behöver så här mycket för att kunna täcka tårtan. Samla ihop det som blir över och frys in. Sen bara värmer du den till 35 grader nästa gång du ska glazea en tårta, mixar med stavmix och kör igen! Läs här om allt som är bra att tänka på när man ska glazea en tårta.
På min instagramprofil, @brinkenbakar, finns film när jag lägger ihop och glazear tårtan och även när jag gör koraller.
T.m
Går det att hälla på galze dagen innan eller är det bäst att göra de samma dag som den ska ätas? Om man gör det dagen innan ska tårtan stå i frysen eller kylen då?
Emma Brink Rask
Du kan göra det dagen före, så skulle jag låta den tina i kylen sen. Vill du göra det ännu längre i förväg så kan man sätta tillbaka den i frysen.
Karin
Den låter så himla god! Hur kan man göra den nötfri på bästa sätt?
Emma Brink Rask
Du kan bara hoppa över nötkrokanten.
Johanna
Blev supergott! Är inte så förtjust i just havtorn, så bytte ut det direkt mot passionsfrukt. Funkade jättebra!
Lisa
Tack för ett supergott recept!
Har du tips på hur jag ska göra för att brownien och pannacotta inte ska sjunka för mycket när jag lägger den i bavaroisen? Nu sjönk den ända ner till botten. Gjorde i en inferno 1200-form
Allt gott,
Lisa
Sofia
Om man vill använda en vanlig rund form på 18 cm eller liknande ska man dubbla receptet då eller hur ska man tänka?
Josefine
Planerar att göra denna till födelsedagen.
Men hur längesen håller den i kylen? Efter man tinat å ätit. I dessa tider blir de ju inga gäster på kalaset så hela kommer ej gå åt.
Eller bör man frysa om den?
Emma Brink Rask
Den håller i ca en vecka. Du ska helst inte frysa om den.
Mariette
Denna tårtan ser och låter fantastiskt god, undrar dock – metallringarna som du stansar ut med, hur stora är dem?
Emma Brink Rask
De är lika stora som den lilla ringen. Så 16 cm för ytterringen och ca 10 för innerringen.
Linnea
Ska tårtan serveras fryst eller bör den stå framme en viss tid efter att den stått med glazen i frysen? 🙂
Emma Brink Rask
Den behöver stå framme ett par timmar eller i kyl 5-6 timmar innan den serveras.