Choklad- och hallontårta

9 maj, 2017

choklad-och-hallontårta-5

Saftiga chokladbottnar med hallonmousse emellan, allt omslutet av en ljuvligt krämig chokladsmörkräm.

Till ett stort släktkalas hade jag fått i uppdrag att ta med mig ett par tårtor. En av dem var den här choklad-och hallontårtan. Chokladbottnar med hallonmousse och täckt med chokladsmörkräm. Eftersom den skulle räcka till många gjorde jag dubbelt av nästan allt och gjorde en stor bjässe till tårta. Jag hade 4 bottnar, ett lager med hallonmousse, två lager med chokladsmörkräm och sen smörkräm även runtom.

Jag har tagit ner receptet här till lite mer normal nivå. Det blir en botten som man delar i två med hallonmousse emellan och sen chokladsmörkräm runt om. På så sätt blir den inte riktigt lika stabbig. Så om du inte ska frakta tårtan 50 mil som jag skulle, så rekommenderar jag de här proportionerna istället.

Tårtan togs väl emot på kalaset och försvann i ett nafs, dess storlek till trots.

choklad-och-hallontårta-2

choklad-och-hallontårta-3

choklad-och-hallontårta-1

Choklad- och hallontårta

3.8/5(41)
Röster
Portioner: 12-14 bitar

Ingredienser:

Tårtbottnar

75 g smör

315 g socker (3,5 dl)

180 g mjöl (2 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

2 ägg

1,75 dl mjölk

1,75 dl kokande vatten

Hallonmousse

225 g hallon (färska eller frusna)

45 g socker (1/2 dl)

4 blad gelatin

3 dl vispgrädde

Chokladmarängsmörkräm

150 g äggvitor (4-5 st)

250 g socker (2,75 dl)

450 g rumsvarmt smör

1,5 tsk vaniljsocker

200 g mörk choklad

Instruktioner:

Tårtbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält smöret och ställ åt sidan.

3. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

4. Addera ägg, mjölk, kokande vatten och smör och rör till en jämn smet. Den är ganska rinnande, det ska vara så.

5. Häll smeten i en smord tårtform, ca 23 cm i diameter.

6. Grädda i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka! Låt sedan tårtbotten svalna helt.

Hallonmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i minst 5 minuter

2. Lägg hallon och socker i en liten kastrull och koka upp. Sila om du vill ha bort kärnorna från hallonen.

3. Skaka vattnet av gelatinbladen och smält dem sedan i den varma hallonpurén.

4. Låt purén svalna till rumstemperatur eller kallare.

5. Vispa grädden, vispa inte för hårt, då blir moussen grynig.

6. Vänd ned hallonpurén i den vispade grädden och vänd försiktigt om tills det är ordentligt blandat.

Lägg ihop tårtan

1. Dela tårtbotten i två delar (horisontellt). Om du har en anslagsring kan du använda den här, annars lägg plastfolie i formen som du bakade tårtan i, lägg så mycket att det räcker runt hela tårtan. Lägg den ena tårtbotten i botten på formen.

2. Häll på moussen och bred ut den.

3. Lägg på den andra delen av tårtbotten. Jag brukar ta den delen som har varit underst och lägga överst, på så vis får man den rakaste delen överst.

4. Täck tårtan med plasten och låt den stå i kyl i minst 2 timmar.

Chokladmarängsmörkräm

1.Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.

2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.

3. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader,eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.

4. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter,

5. Addera lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.

6. Blanda ner den smälta avsvalnade chokladen och rör tills du har en jämn smörkräm.

Täck och dekorera tårtan

1. Ta fram tårtan och ta ur den ur plastfolien.

2. Bred ett lager smörkräm runt och på hela tårtan, stryk så att den blir jämn och fin.

3. Låt tårtan stelna i kylen i ca 15 minuter.

4. Spritsa önskat mönster och dekorera med hallon.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Använde hallonmoussen som fyllning i annan tårta. Önskar så att jag hade vispat grädden ”för hårt”. Nu blev moussen för lös och hela tårtan trillade ihop och gick inte att rädda.

    • A
      Emma Brink Rask

      Vispar du för hårt skär moussen sig. Inomhus med gelatinet så sätter sig moussen även om du vispar grädde väldigt löst. Så det måste vara något annat som blivit fel.

  • Jag älskar dina recept, särskilt gillar jag att du alltid får till perfekt konsistens på mousse och pannacotta. Dock måste jag säga att den här hallonmoussen var alldeles för fast i min smak. Jag har gjort hallonmousse i flera andra av dina recept och den har varit helt perfekt. Kanske har det blivit fel i receptet denna gång?
    I övrigt vill jag tacka för alla dina fina recept som jag älskar!

  • När ska man ha i vaniljsockret i chokladmarängsmörkrämen? Är det tillsammans med strösockret och äggvitorna i vattenbadet?
    tack!

Lämna ett svar till Sara (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg