Choklad- och citronrutor

18 maj, 2020

Syrlig och krämig citrontopping på ett mördegskex med choklad. Varje tugga är en njutning.

Jag kan tycka att vi ibland är för fega att kombinera choklad och citron, det är faktiskt en ljuvligt god kombination. De här rutorna är väldigt lättbakade och smakar gudomligt gott!

Utgångspunkten i receptet är amerikanska lemon bars, sen har jag modifierat det lite.

Choklad- och citronrutor

3.8/5(55)
Röster
Portioner: 9 avlånga bitar eller 18 rutor

Ingredienser:

Chokladbotten

125 g smör

50 g strösocker (drygt 0,5 dl)

0,5 tsk salt

120 g vetemjöl (2 dl)

15 g kakao (3 msk)

Citronfyllning

180 g strösocker (2 dl)

25 g vetemjöl (knappt 0,5 dl)

2 ägg

2 äggulor

125 g saft från citroner (1,25 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och förbered en form som är 20×20 cm eller motsvarande med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ihop det med socker och salt och rör till sist ner mjöl och kakao. Detta gör du enklast för hand med en slev i en bunke.

3. Tryck ut degen i formen. Sätt in i ugnen. Sänk temperaturen till 140 grader varmluft (165 grader vanlig ugn) och grädda chokladbotten i 20 minuter. Förbered under tiden fyllningen.

4. Blanda samman socker och mjöl i en bunke. Rör ner äggen och äggulorna. Rör till sist ner citronsaften. Var noga med att bara röra och inte vispa. Om man vispar så kommer det in för mycket luft och man får en vitt bubblig yta istället för en fin gul.

5. När det har gått 20 minuter. Ta ut kakan och häll citronfyllningen över. Ställ tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen har satt sig. Den ska bara precis ha satt sig, inte får färg på något sätt.

6. Ta sedan ut kakan, låt den bli helt kall och skär sedan upp i rutor. Pudra med florsocker om du vill.

Kakorna håller sig i kylen i upp till en vecka.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg