Choklad- och björnbärstårta i fjäderskrud

2 april, 2019

Fluffig björnbärsmousse mellan saftiga chokladbottnar omslutna av marängsmörkräm och fjädrar i vit choklad.

Wow, jag fick så mycket kommentarer om den här tårtan när jag la upp den på Instagram för några veckor sen. De här ”fjädrarna” som jag har dekorerat med var verkligen en vattendelare. Men jag tyckte att det blev väldigt fint, och ett ganska enkelt sätt att skapa en dramatiskt och effektfull tårta.

Så, tårtan består av saftiga chokladbottnar som jag varvat med björnbärsmousse (en av mina favoriter). En supersmarrig tårta i sig. Sen täckte jag den med marängsmörkräm som jag lät vara helt vit som den är för att jag ville ha en neutral palett till fjädrarna. Dem gjorde jag i vit choklad som jag tempererade, och färgade med gelfärg. Egentligen ville jag att färgskalan skulle matcha björnbären som var i tårtan, men som ni ser så blev de mycket mer lila och blå än kanske mer åt det rosa hållet som jag hade velat.

Jag värmde all choklad i en skål, sen delade jag upp den smälta chokladen i mindre skålar och färgade dem olika mycket. Sen klickade jag ut ca 1-2 tsk på ett bakplåtspapper och drog ut klicken med en palett. Sen när chokladen stelnar så kan man lossa dem från bakplåtspappret och med hjälp av en liten klick smörkräm fästa dem på tårtan. Man kan sätta runt hela, men jag valde att bara göra runt halva.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips, filmer och inblick bakom kulisserna.

Choklad- och björnbärstårta i fjäderskrud

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Chokladbottnar

150 g smör

315 g vetemjöl (5,25 dl)

400 g socker (4,5 dl)

95 g kakao (2,25 dl)

1 tsk vaniljpulver

2,5 tsk bakpulver

0,75 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

2 stora ägg

1 äggula

360 g mjölk (3,6 dl)

240 g hett starkt bryggkaffe (2,4 dl)

Björnbärsmousse

2 gelatinblad

175 g björnbärspuré (tinade, mixade och silade frusna eller färska björnbär, ungefär 250 gram innan)

30 g socker (0,3 dl)

3 dl grädde

1 äggvita

25 g florsocker (0,5 dl)

Marängsmörkräm

120 g äggvita (ca 3-4 st)

170 g strösocker (2 dl)

300 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljpulver

Chokladfjädrar

300 gram vit choklad

Eventuell gel/pasta/karamellfärg.

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smöra och klä tre runda formar (ca 20 cm i diameter).

2. Smält smöret och ställ åt sidan.

3. Blanda samman vetemjöl, socker, kakao, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor bunke.

4. Häll ner äggen, mjölken och smöret och rör om till en smet.

5. Tillsätt kaffet och rör om till en lös smet.

6. Fördela smeten i formarna.

7. Baka i ca 20 minuter tills en sticka kommer ut torr.

8. Låt bottnarna svalna i helt. Förvara dem gärna i en plastpåse i kylen tills det är dags att lägga ihop tårtan.

Björnbärsmousse

1. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.

2. Lägg björnbärspurén och 30 gram socker i en kastrull och koka upp. Låt svalna något och smält sedan gelatinet där i.

3. Vispa grädden och ställ åt sidan.

4. Vispa äggvitan tills den blir styv, tillsätt 25 gram florsocker och vispa till en glansig maräng.

5. Vänd ner björnbärspurén i marängen lite i taget och vänd till sist ner den vispade grädden i moussen.

Lägg ihop tårtan

1. Gör i ordning en tårtring eller springform i samma storlek som du bakade bottnarna i. Klä den med plastfolie i botten och tårtplast eller plastfolie runt kanten. Se till att formen står på en bricka eller en tallrik.

2. Lägg en av bottnarna i botten och häll sedan hälften av moussen över. Lägg på nästa tårtbotten och sedan resten av moussen och avsluta med att lägga på den sista tårtbotten.

3. Se till att tårtan är rak, dra plastfolie över och sätt in den i kylen i minst 4 timmar.

Marängsmörkräm

1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.

2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.

Chokladfjädrar

1. Temperera al choklad i en skål, delade sen upp den smälta chokladen i mindre skålar och färga dem olika mycket.

2. Klicka ut ca 1-2 tsk på ett bakplåtspapper och dra ut klicken med en palett.

3. När chokladen stelnar så kan du lossa dem från bakplåtspappret och med hjälp av en liten klick smörkräm fästa dem på tårtan. Man kan sätta runt hela, men jag valde att bara göra runt halva.

Läs här hur du enkelt tempererar choklad.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,
    Kan man göra bottnarna för sig i en form? Alltså att jag lägger i 1/3, kör den i ugnen, när den är klar kör jag 1/3 igen osv. Eller skulle du rekommendera att man gör hela på en gång i så fall?

  • Hej! Dina mått är på gran, det skulle vara uppskattat om du skriver det på dl också 🙂
    Tack

  • Hej!
    Ser ut att vara en helt fantastisk tårta – som alla fina bakverk! Tänkte försöka mig på denna men undrar om man kan baka bottnarna som en och dela i tre efteråt eller skulle du rekommendera att man bakade i tre separata formar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går att baka som en, men den behöver längre tid i ugnen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg