Fluffig björnbärsmousse mellan saftiga chokladbottnar omslutna av marängsmörkräm och fjädrar i vit choklad.
Wow, jag fick så mycket kommentarer om den här tårtan när jag la upp den på Instagram för några veckor sen. De här ”fjädrarna” som jag har dekorerat med var verkligen en vattendelare. Men jag tyckte att det blev väldigt fint, och ett ganska enkelt sätt att skapa en dramatiskt och effektfull tårta.
Så, tårtan består av saftiga chokladbottnar som jag varvat med björnbärsmousse (en av mina favoriter). En supersmarrig tårta i sig. Sen täckte jag den med marängsmörkräm som jag lät vara helt vit som den är för att jag ville ha en neutral palett till fjädrarna. Dem gjorde jag i vit choklad som jag tempererade, och färgade med gelfärg. Egentligen ville jag att färgskalan skulle matcha björnbären som var i tårtan, men som ni ser så blev de mycket mer lila och blå än kanske mer åt det rosa hållet som jag hade velat.
Jag värmde all choklad i en skål, sen delade jag upp den smälta chokladen i mindre skålar och färgade dem olika mycket. Sen klickade jag ut ca 1-2 tsk på ett bakplåtspapper och drog ut klicken med en palett. Sen när chokladen stelnar så kan man lossa dem från bakplåtspappret och med hjälp av en liten klick smörkräm fästa dem på tårtan. Man kan sätta runt hela, men jag valde att bara göra runt halva.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, tips, filmer och inblick bakom kulisserna.
Felicia
Hej!
Hur långt i förväg kan man göra bottnarna för att dom ska hålla i kylskåp? Är det möjligt att göra bottnarna i förväg och frysa dem fram tills att tårtan ska monteras?
Kristin
Så goda bottnar! Bakade 2/3 av receptet (uteslöt äggulan) och gjorde den i en 22 cm form, ville bara ha ett lager. Behövde bakas lite längre och blev två fina bottnar som kombinerades med blåbärsvaniljkräm och marängsmörkräm med citron. Tack för ständigt pålitliga recept!
Catriina
Hej,
Kan man göra bottnarna för sig i en form? Alltså att jag lägger i 1/3, kör den i ugnen, när den är klar kör jag 1/3 igen osv. Eller skulle du rekommendera att man gör hela på en gång i så fall?
Mm
Hej! Dina mått är på gran, det skulle vara uppskattat om du skriver det på dl också 🙂
Tack
Emma Brink Rask
https://brinkenbakar.se/darfor-ska-du-anvanda-vag-nar-du-bakar/
Tanja
Hej!
Ser ut att vara en helt fantastisk tårta – som alla fina bakverk! Tänkte försöka mig på denna men undrar om man kan baka bottnarna som en och dela i tre efteråt eller skulle du rekommendera att man bakade i tre separata formar?
Emma Brink Rask
Det går att baka som en, men den behöver längre tid i ugnen.