Choklad- och Baileysfudge

14 december, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En ljuvligt mjuk och god fudge i två lager. Ett lager med chokladfudge och ett med vit choklad och Baileys.

Detta är ett ganska enkelt recept på fudge. Du stöper den i två omgångar, först chokladlagret och sedan Bailyeslagret. Jag använde Bailyes salted caramel men det går precis lika fint med vanlig Bailyes eller vilken likör du vill.

Jag stansade ut blommor av fudgen, men du kan såklart bara skära dem i rutor. Och om du stansar så kommer det ju bli lite fudge över, men jag kan säga att det var ingen i min familj som klagade på det när jag la alla resterna på ett fat i köket.

Jag minns inte vart jag köpt min blom-form men du hittar liknande här, eller här.

Kolla in mina andra julgodis här >

Choklad- och Baileysfudge

3.8/5(66)
Röster
Portioner: Ca 40 bitar

Ingredienser:

Chokladfudge

150 g grädde (1,5 dl)

180 g socker (2 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

25 g smör

100 g choklad (ca  50-60% kakaohalt)

Bailyesfudge

125 g grädde (1,25 dl)

180 g socker (2 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

25 g smör

120 g vit choklad

75 g Bailyes (0,75 dl)

Instruktioner:

Chokladfudge

1. Klä en form, cirka 20×25 med bakplåtspapper. Eller använd gärna silikonbalkar.

2. Lägg alla ingredienser utom chokladen i en kastrull och koka upp, låt sjuda tills smeten är 120 grader. Rör ibland men inte för ofta, för då kan fudgen sockra sig.

3. Hacka under tiden chokladen. Ta av kastrullen från värmen, rör i chokladen och häll sedan smeten i formen.

Bailyesfudge

1.  Lägg alla ingredienser utom chokladen och Bailyes i en kastrull och koka upp, låt sjuda tills smeten är 120 grader. Rör ibland men inte för ofta, för då kan fudgen sockra sig.

2. Hacka under tiden chokladen. Ta av kastrullen från värmen, rör i chokladen, när den  smält rör du ner Bailyes. Häll sedan smeten i formen över chokladfudgen. Bred ut så det blir slätt.

3. Ställ in formen i kylskåpet i minst ett par timmar. Skär sedan lagom stora bitar av fudgen med en vass kniv. Eller stansa ut med en form som du gillar.

Förvara fudgen i kylkskåp. Den håller i flera veckor där.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag gjorde fudgen med choklad igår och när jag rörde i chokladen blev den typ helt grynig. Ska den bli så? Om inte vet du vad det kan bero på?

  • För att göra den mer barnvänlig kan man bara utesluta Baileys eller behöver man ersätta med en annan vätska? Ser så gott ut!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg