Choklad- och apelsintårta

11 november, 2018

Såklart ska vi ha en tårta till Fars Dag! Jag skulle vilja säga att den här tårtan är speciellt anpassad till min pappa, men sanningen är den att min pappa älskar alla sötsaker som finns och han har aldrig tackat nej till en tårta, oavsett utforming eller smak. Så ja, min pappa skulle älska den här tårtan, och alla andra tårtor. Helt klart har jag ärvt min kärlek till socker från honom.

Jag älskar att baka såna här tårtor, med många olika moment. Men sen när jag väl har bakat och fotat dem så tar det evigheter innan de hamnar på bloggen. Varför? För att det tar sån tid att sammanfatta och sätta ihop recepten och skriva beskrivningen. Phu! Men jag vet att ni är många med mig som gillar att utmana er med de här lite omständiga recepten, så här kommer det till slut.

Om man tänker att godiset romerska bågar var en tårta, då skulle det kunna vara den här! Kombinationen choklad och apelsin är ju klockren. Mellan de saftiga chokladbottnarna hittar vi ett lager apelsincurd och ett lager med apelsincheesecake. Sen är tårtan täckt med chokladmarängsmörkräm, som vi ju alla vet är alla spritsares bästa vän!

Båda fyllningarna ska vara frysta när man monterar tårtan så dem kan man göra i förväg, även bottnarna går fint att förbereda och frysa.

RECEPT
Tårtan är bakad i formar som är 16 cm i diameter och räcker till 12-14 personer.

Chokladbottnar
315 g strösocker
180 g vetemjöl
60 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
¼ tsk salt
2 ägg
1,75 dl mjölk
0,75 dl vegetabilisk olja
1,75 dl kaffe, varmt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och olja och rör till en jämn och ganska rinnig smet. 4. Häll smeten i tre smörade formar, 15 cm i diameter. Grädda i ca 20 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.

Apelsincurd
1 gelatinblad
115 gram ägg (ca 2 st)
150 gram socker
2 dl pressad apelsin (som ska koka ner till 1 dl)
Rivet skal från 1 apelsin
100 gram smör

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
2. Koka ner apelsinsaften till halva mängden.
3. Blanda ägg och socker med apelsinsaften och apelsincesten, rör ihop och värm upp till 83 grader. Tag från värmen och rör i gelatinet tills det har smält.
4. Rör i smöret.
5. Klä samma form som du bakat tårtbotten i med plastfolie och häll i curden och plasta in. Frys.

Apelsincheesecake
2 gelatinblad
75 gram cream cheese
50 gram socker
Saft och skal från 1 apelsiner
75 gram vit choklad
1 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
2. Tvätta apelsinen noga och riv sedan skalet och lägg åt sidan.
3. Pressa saften från apelsinen och lägg i en kastrull och värm till kokpunkten och smält sedan gelatinet däri och ställ åt sidan för att svalna.
4. Mortla apelsincesten tillsammans med 1 msk av sockret tills det blir en massa.
5. Blanda apelsinmassan med resten av sockret och cream cheesen och vispa luftigt.
6. Smält chokladen och blanda i ostmassan.
7. Rör i apelsinsaften i ostmassan.
8. Vispa grädden försiktigt och blanda med ostmassan.
9. Klä samma form som du bakat tårtbotten i med plastfolie och häll i ostmassan och plasta in. Frys.

Chokladmarängsmörkräm
5 äggvitor (1,5 dl)
250 gram socker
450 g rumsvarmt smör
1,5 tsk vaniljsocker
200 gram mörk choklad

1.Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.
2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.
3. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.
4. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter,
5. Addera lite smör i taget medan du vispar tills du fått en glansig och fin smörkräm.
6. Blanda ner den smälta avsvalnade chokladen och rör tills du har en jämn smörkräm.

Montera tårtan
Lägg en chokladtårbotten i botten, tag fram den frusna curden, ta av plasten och lägg den på tårtbotten. Lägg på en tårtbotten på curden och på den lägger du på den frusna cheesecaken på samma sätt som med curden. Avsluta med den sista tårtbotten och stryk sen chokladsmörkrämen runt om hela. Spritsa som du vill! Låt sedan tårtan stå i rumstemperatur i ett par timmar så att fyllningarna hinner tina. Och smörkrämstårtor ska alltid ätas med smörkrämen i rumstemperatur!

Hur jag har spritsat tårtan kan ni se i mina highlights på Instagram, de som heter ”piping”. Ni hittar mig som @brinkenbakar på Instagram.

Chokladkulorna som jag dekorerat med kommer från Valrohna.

Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, jag läser receptet för choklad- och apelsintårta. Låter gott! Men en fråga, ska inte chokladsmörkrämen vispas?? Du skriver ingenting om hur detta ska göras. För mig känns det konstigt att bara smälta en smörkräm. mvh Karin … inte helt van vid smärkrämer

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej karin. Jag förstår inte vad du menar? Om du läser instruktionerna under Chokladmarängsmörkräm så ser du precis hur du ska göra och den ska vispas.

  • Hej Brinken!

    Bakat några av dina recept och de blir alltid en succé!

    Nu har sonen som snart fyller år önskat sig en organge tårta till sin födelsedag… och kollade då på appelsin eller morotskaka. Fick upp denna fantastiska tårta och funderar på att då byta ut mellan lagret till vanlig sockerkaksbotten med rivet appelsinskal i för att få tårtan mer orange än brun. Tror du att det skulle funka smakmässigt? Eller skulle det bli för lite som bryter av?

    Tack för alla toppen recept du delar med dig av!
    MVH Sofia

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det funkar säkert. Tror inte att den botten blir så orange dock. Men vit/gul.

      • Nej, men jag tänkte fuska lite med pasta färg… Lättare att färga en ljus botten än en brun… 😉

        En till fråga, tror du att det går att frysa curden och cheesecaken på bottnarna direkt? Istället för att frysa dem separat, eller tror du att de förstör chokladbottnarna på något sätt?

  • Martina

    Hej, har två frågor:
    Man gräddar alltså de tre chokladbottnarna var för sig? Det är inte en botten som delas i tre delar?
    Kan man byta upp kaffet mot något annat?

    • A
      Emma Brink Rask

      Precis, om man har tre formar. Annars kan man baka i en, men då får man öka gräddningstiden. Du kan byta kaffet mot hett vatten.

  • Hej! testade detta recept som födelsedagstårta och det blev en riktig succé!! Fick jättemycket komplimanger och tyckte själv den blev riktigt god! Hade dock lite problem med apelsincurden, den blev inte tjock trots att den även varit i frysen ungefär 2 h var den rätt flytande vilket var synd då det lagret inte blev lika tjock som på dina bilder, vad kan det bero på? Mätte temperaturen och den såg ut som den ska, har du nån aning om hur man kan göra den bättre nästa gång? 🙂 för övrigt älskar jag alla dina recept här!!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, svårt att svara på faktiskt. Ibland om jag märker att den inte blir tjock nog brukar jag värma en liten del igen och smälta ner ett gelatinblad och sedan blanda allt igen.

  • Sanna Tillström

    Hur ska curden vara i konsistensen när den nått 83 grader?

    • A
      emmabrink

      Vi 83 grader koagulerar äggulorna och då blir den krämig. Så ganska tjock, men ändå inte jättetjock för den tjocknar med sedan när den har stelnat, men du ska märka att den tjocknar.

      • Hej!
        Om man monterar ihop tårtan och spritsar marängsmörkräm runt dagen innan. Hur länge ska den stå framme innan man ska äter den för bäst resultat 😊?

  • Hej, går det att montera ihop tårtan och dekorera dagen innan redan? Hur är såfall det bästa sättet att förvara den så att den håller sig till dagen efter?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint att montera den dagen innan. Förvara den i kyl, med plastfolie runt om du inte strykit någon smörkräm på den. Har du ett lager smörkräm runt så kan den stå i kylen som den är, se bara till att du inte har något annat i kylen som luktar starkt.

Lämna ett svar till Sanna Tillström (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg