Choklad- och apelsintårta med mandelbotten

8 december, 2022

Glutenfri mandelbotten med choklad, toppad av en mousse gjord på apelsinchoklad och på toppen en julkrans av chokladmousse. En jultårta för alla som älskar apelsinchoklad och romerska bågar.

Jag hade redan bestämt mig för att göra en jultårta med smakerna apelsin och choklad. Och att den skulle toppas med en krans av mörk chokladmousse. Så kom jag på att jag hade köpt apelsinchoklad från Callebaut. Alltså vit choklad som är smaksatt med apelsin och har en vacker orange färg, så då blev det såklart en mousse på den chokladen.

Jag har stöpt tårtan i en TOR-form på 18 cm och sedan chokladmoussen i denna form från Silikomart. Du kan stöpa chokadmoussen i vilka portsionsformar, kupoler eller liknande som du har och dekorera tårtan med. Och om du inte vill köpa apelsinchokladen så kan du köra på vit choklad och bara addera lite mer rivet apelsinskal, men då kommer du såklart inte att få en orange mousse.

Jag sprayade tårtan med velvet spray från Silikomart (en flaska räcker till minst 5-6 tårtor), det kan man såklart också hoppa över. OM du använder den, se till att du inte sprayar på nåt annat än tårtan för det sätter sig ordentligt. Jag brukar lägga ut plastfolie på hela köksbänken. Strösslet tog jag lite av olika som jag hade, men du hittar en liknande mix här. 

Här hittar du en annan jultårta som också flirtar med apelsin och choklad >>

Choklad- och apelsintårta med mandelbotten

3.4/5(10)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mandelbotten

50 g mörk choklad

40 g smör

75 g socker

1 ägg

80 g mandelmjöl

1 nypa salt

Zest från 1 apelsin

Apelsinchokladmousse

2 gelatinblad

250 g apelsinchoklad

1 dl apelsinjuice (färskpressad)

Zest från 1 apelsin

3 dl vispgrädde

Chokladmousse

80 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde

Övrigt

Vit sammetsspray

Strössel

Instruktioner:

Mandelbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över-undervärme. Smörj en form eller tårtring på 16 cm.

2. Smält samman choklad och smör.

3. Rör samman ägg, socker och salt och rör sen ner chokad och smör. Vänd ner mandelmjöl och rivet apelsin. Fördela i formen och grädda i ca 15 – 20 minuter. Låt botten svalna helt, lägg gärna in den i kylen.

Apelsinchokladmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Smält chokladen i en skål och riv över apelsinzesten.

3.Koka upp apelsinjuicen och smält gelatinet där i. Häll den över chokladen och rör om till en slät kräm. OM den skulle vilja skära sig, kör ett par sekunder med en stavmixer eller rör intensivt med en ballongvisp.

4. Vispa grädden lätt. Vänd ner lite i ganachen och rör den slät. Vänd sedan samman allt och vänd försiktigt tills allt är blandat.

5. Sätt formen på en skärbräda och häll i moussen. Sätt in i frysen i 5 minuter och tryck sedan ner botten och se till att du ha en jämn botten. Sätt in i frysen i minst 6 timmar.

Du kan montera i en springform, gör då tvärtom och lägg botten först och häll moussen över.

Mörk chokladmousse

1. Smält försiktigt chokladen. Koka upp 0,5 dl av grädden och häll över chokladen. Rör om till en slät kräm.

2. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med ganachen till en slät mousse. Häll den i formen och sätt in i frysen.

Montera

1. Ta fram tårtan från frysen och lossa den från formen. Sätt den på en skål eller ett glas så att kanterna hänger fria. Täck ytan du jobbar vid med plastfolie. Spraya hela tårtan med velvet spray, håll en bit i från tårtan så får du jämnast resultat. Lägg sedan tårtan på fatet som du ska servera den på.

2. Ta fram chokladmoussen och lossa den från sin form. Lägg den på tårtan. Låt den tina i ca 15-20 minuter och dekorera sedan med strössel.

3. Låt tårtan tina i kylen i 5-6 timmar innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg