Fudge är ju ett populärt julgodis. Här får du två smaker i samma tugga, både en riktigt god chokladfudge och en apelsinfudge. Och apelsinchoklad är ju så gott!
Jag är kanske inte superkär i fudge. Det är gott, men oj så sött. Och det spelar liksom ingen roll vilket recept man använder, för är det inte sött så är det inte fudge. Och det är ju godis så det måste få vara sött.
Det finns lite olika metoder för att göra fudge. Den allra enklaste där man bara smälter samman sötad kondenserad mjölk och choklad, eller en där man smälter marschmallowsgodis, eller där man kokar massan som en kola och sen vispar den länge för att komma ner i temperatur. Jag har valt att göra någon slags mellanversion här, där man kokar upp massan till 121 grader och sen rör man ner choklad. Då får man en liiite segare konsistens än de allra enklaste versionerna men inte seg som kola. Men vilken metod man använder är ju egentligen bara en smaksak.
Jag använder alltid mina bakbalkar i silikon från Pufz när jag gör fudge och kola, det är så himla smidigt och blir så fint.
Det är lite glykossirap i receptet, det kan man hoppa över men det hjälper till så att fudgen inte sockrar sig, vilket det ju gärna gör.
Jag skar mina i 3×2 cm stora bitar, då blev det ca 45 bitar (och lite spill från kanterna som jag inte var ledsen över att äta upp)
För att smaksätta apelsinfudgen, som är en fudge med vit choklad så har jag i apelsinzest och Cointreau, som är en apelsinlikör. Alkoholen försvinner när man häller i den, men det ger en väldigt fin apelsinsmak. Om man inte vill ha likören så kan man ta dubbelt så mycket apelsinzest istället.
Här har jag gjort en annan fugde med två smaker, choklad och Baileys.
Om du förvarar fudgen i kylen håller den i många veckor.