Choklad- och apelsinfudge

10 november, 2024

Fudge är ju ett populärt julgodis. Här får du två smaker i samma tugga, både en riktigt god chokladfudge och en apelsinfudge. Och apelsinchoklad är ju så gott!

Jag är kanske inte superkär i fudge. Det är gott, men oj så sött. Och det spelar liksom ingen roll vilket recept man använder, för är det inte sött så är det inte fudge. Och det är ju godis så det måste få vara sött.

Det finns lite olika metoder för att göra fudge. Den allra enklaste där man bara smälter samman sötad kondenserad mjölk och choklad, eller en där man smälter marschmallowsgodis, eller där man kokar massan som en kola och sen vispar den länge för att komma ner i temperatur. Jag har valt att göra någon slags mellanversion här, där  man kokar upp massan till 121 grader och sen rör man ner choklad. Då får man en liiite segare konsistens än de allra enklaste versionerna men inte seg som kola. Men vilken metod man använder är ju egentligen bara en smaksak.

Jag använder alltid mina bakbalkar i silikon från Pufz när jag gör fudge och kola, det är så himla smidigt och blir så fint.

Det är lite glykossirap i receptet, det kan man hoppa över men det hjälper till så att fudgen inte sockrar sig, vilket det ju gärna gör.

Jag skar mina i 3×2 cm stora bitar, då blev det ca 45 bitar (och lite spill från kanterna som jag inte var ledsen över att äta upp)

För att smaksätta apelsinfudgen, som är en fudge med vit choklad så har jag i apelsinzest och Cointreau, som är en apelsinlikör. Alkoholen försvinner när man häller i den, men det ger en väldigt fin apelsinsmak. Om man inte vill ha likören så kan man ta dubbelt så mycket apelsinzest istället.

Här har jag gjort en annan fugde med två smaker, choklad och Baileys.

Om du förvarar fudgen i kylen håller den i många veckor.

Choklad- och apelsinfudge

4.2/5(5)
Röster
Portioner: Ca 45 bitar

Ingredienser:

Chokladfudge

1,5 dl vispgrädde

120 g mörkt muscovadosocker (1,5 dl)

70 g ljus sirap (0,5 dl)

25 g smör

20 g glykossirap (1 msk)

0,5 tsk flingsalt

75 g mörk choklad

Apelsinfudge

1,5 dl vispgrädde

135 g strösocker (1,5 dl)

70 g ljus sirap (0,5 dl)

25 g smör

20 g glykossirap (1 msk)

0,5 tsk flingsalt

100 g vit choklad

Zest från 1 apelsin

2 msk cointreau

Instruktioner:

Chokladfudge

1. Ta fram en form som är ca 25×23 cm och klä den med bakplåtspapper, eller använder bakbalkar som du ställer på en skärbräda med bakplåtspapper under.

2. Koka upp vispgrädde, mörkt muscovadosocker, ljus sirap, smör och glykossirap i en kastrull och låt det sjuda på medelvärme tills det når 121 grader. Ta bort från värmen och rör ner den mörka chokladen. Häll smeten i formen och se till att den rinner ut jämnt. Låt den sätta sig helt i kylen eller frysen i 30 minuter.

Apelsinfudge

1. Koka upp vispgrädde, strösocker, ljus sirap, smör och glykossirap i en kastrull och låt det sjuda på medelvärme tills det når 121 grader. Ta bort från värmen och rör ner den vita chokladen, apelsinzest och apelsinlikör. Häll smeten över chokladfudgen i formen och se till att den rinner ut jämnt. Låt den sätta sig helt i kylen i 3-4 timmar innan du skär upp den i så stora bitar som du vill ha.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg