När vi var i Chicago nyligen så fanns det ett gammal traditionellt House of Pancakes mitt emot hotellet, och där åt vi frukost ett par gånger. Det är något särskilt med de där fluffiga pannkakorna med buttermilk (kärnmjölk). Jag tycker ofta att amerikanska pannkakor kan bli lite torra och ”brödiga”, men de här blev alldeles perfekt fluffiga och saftiga, kanske tack vare kärnmjölken.
Jag har aldrig sett kärnmjölk i hyllorna i svenska matbutiker, men det är enkelt att göra liknande själv. Jag blandar bara grädde och mjölk med lite vinäger och låter det stå i ca 10 minuter, så får man samma effekt.
RECEPT
Ca 8-10 rejäla pannkakor
1 dl grädde
2 dl mjölk
2 msk vitvinsvinäger
210 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2 ägg (små till medium)
35 gram smält smör
1 dl chocolate chip (och lite extra att toppa med om man vill)
1. Blanda grädde, mjölk och vinäger och låt stå framme i 10 minuter.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en bunke.
3. Blanda sen gräddmjölken med ägg och smält smör.
4. Rör samman de torra och blöta ingredienserna, men rör inte för mycket, smeten ska vara lite klumpig. Rör man för mycket kommer inte pannkakorna att puffa upp så mycket som vi vill.
5. Vänd till sist försiktigt ned chokladchipsen och stek sedan pannkakorna i smör på medelhög värme. När ovansidan är fylld av bubblor så är det dags att vända dem. Låt dem sedan bara steka någon minut på andra sidan.
Servera med lönnsirap av god kvalitet!
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.
Sandra Callermo
Här sitter jag och fullkomligt dregglar och undrar varför jag aldrig kommit på detta. Såååå gott ju!