Chocolate chip cookies med brynt smör

23 maj, 2020

Rejäla chocolate chip cookies, stora och sega precis som de man köper på kafé. Och det brynta smöret gör dem extra goda.

Jakten på det bästa receptet på chocolate chip cookies verkar aldrig ta slut. Den här gången var jag ute efter att göra stora rejäla kakor, såna som man får på kafé. De är stora, tjocka, lite krispiga i kanten, både mjuka och sega på samma gång men mest sega. Och så med mycket choklad i. Sen gjorde jag dem med brynt smör, för sån är jag.

Jag gissar att alla vill ha sina chocolate chip cookies mjuksega. Men vissa gillar dem mer mjuka än sega, då ska man vispa socker och smör fluffigt. Om man däremot gillar det sega mer än det mjuka så ska man använda smält smör. Jag tillhör den senare gruppen och dessutom så tycker jag är det är mycket smidigare att baka dem så.

Man kan baka de här kakorna direkt när du har rört ihop degen, det gjorde jag den här gången. Men jag skulle rekommendera att låta degen vila i någon timme, då flyter kakorna ut lite mindre och får lite mer höjd och fluff.

Chocolate chip cookies med brynt smör

3.9/5(57)
Röster
Portioner: 12 kakor

Ingredienser:

200 g smör (om du ska bryna det, om du väljer att bara smälta det så räcker det med 170 g)

90 g strösocker (1 dl)

160 g ljust muscovadosocker (2 dl)

1 ägg

1 äggula

1 tsk vaniljpulver

240 g vetemjöl (4 dl)

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

250 g hackad choklad eller chokladknappar

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Häll sedan över det i en annan skål och låt det svalna något.

3. Häll strösocker, musocvadosocker och vaniljpulver i en skål. När smöret är svalnat rör ner det. Rör sedan ner ägg och äggula.

4. Blanda samman mjöl, salt och bikarbonat och rör ner det i smeten. Jag kör med omrörarverktyget i min köksmaskin men man kan också göra detta för hand.

5. Rör till sist ner chokladen och skopa upp kakorna på plåt. Jag gjorde som sagt stora kakor och det blev 12 stycken. Du kan självklart göra fler och mindre. Kanske behöver du då anpassa baktiden någon minut.

6. Grädda kakorna i 12-14 minuter. Låt dem svalna på plåten innan du flyttar dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Hej kan man använda nått annat än muscovadosocker??? Har typ alla andra socker typer men inte denna hemma..
  Älskar alla recept jag testat från dej.. Dina strösselkakor är extremt efter frågade från familjen och vänner, så dom bakas oftare än va jag vill erkänna☺

  • A
   Emma Brink Rask

   Du kan byta mot farinsocker. Men även mot strösocker men då blir de lite mindre sega.

 • Hejhej! I receptet står det ingen mjölk i ingredienserna men sedan i texten om hur man ska göra 😅 hur mkt mjölk ska det vara? 😊

  • A
   Emma Brink Rask

   Det har smugit sig in ett k. Det ska vara mjöl.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg