[adinserter block="1"]

Cheesecakeglass med kokos och mango

17 april, 2025

En fryst cheesecake med smak av kokos på en botten av kokos och med tjusiga gula sträck av mango- och limecurd. En glasstårta som imponerar!

Fryst cheesecake var en dessert som vi ofta åt när jag växte upp, oftast var det då med detta recept. Här har jag gjort en variant med Lotus biscoff och daim.

Den här är lite enklare på ett sätt och bygger på den simplaste av glassmetoder. Den med vispad grädde och kondenserad mjölk. Här har jag bytt ut en del av grädden mot kokosgrädde, för kokossmak och så tillsatt färskost, annars blir det ju ingen cheesecake.

Jag hade lime- och mangocurd över från ett annat bakverk och det tänkte jag kunde passa fint i denna glasstårta. Jag spritsade ut ränder på botten av formen, sen frös jag den så att de skulle hålla formen även när jag hällde på glassen. När jag sen vände den frysta tårtan upp och ner på fatet så blev det ett jättefint mönster. Eftersom det inte blir superfint hela vägen ut så spritsade jag en krans med grädde runt om. Jag spritsar även mer curd mitt i tårtan, men där är jag inte lika nog eftersom det inte kommer att synas på samma sätt.

Jag gillar en god botten i en fryst cheesecake. Visst funkar det med digestivekex men här gjorde jag en botten av samma smet som när man gör kokostoppar, och det blev så bra. Förutom att det är en god botten så har den egenskapen att den inte blir superhård när den är djupfryst och tinar ganska snabbt, vilket är en förutsättning i en tårta som ska ätas fryst. Annars går det inte att skära i den, eller att äta den.

Detta är alltså en glasstårta, den ska ätas fryst. Men man vill gärna ta fram den ca 30 minuter till en timme före servering (lite beroende på hur kallt det är i din frys och hur djupfryst den här). Så att den är lite krämig i kanterna, fortfarande fryst i mitten men att det går att skära bitar av den.

Om man gör strecken inuti lite tårtan med lite mer regelbundenhet så får man en prickig tårta. Som ni ser så hamnade mina prickar mest i botten och på toppen.

Jag bakade botten i en form på 16 cm och stöpte tårtan i en form på 18 cm. Men det var lite för lite, så jag rekommenderar att baka botten i en tårtring på 18 cm och stöpa tårtan i en silikonform på 20 cm. Du kan göra båda varianterna i en springform. Om du vill göra med sträcken på botten så rekommenderar jag dig att ha ett bakplåtspapper i botten på springformen så att du kan få loss den fint från formen sen.

Se filmen här: 

[adinserter block="2"]

Cheesecakeglass med kokos och mango

3.9/5(4)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Mango- och limecurd

3 äggulor

60 g tinad eller färsk mango

30 g saft från lime (1 lime)

90 g strösocker (1 dl)

50 g smör

Kokosbotten

100 g kokos (3 dl)

40 g smör

1 ägg

70 g strösocker (3/4 dl)

en nypa flingsalt

rivet limezest

Kokoscheesecake

200 g philadelphia

1/2 burk sötad kondenserad mjölk

2 dl kokosgrädde (20% fett)

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpasta

Övrigt

2 dl vispgrädde

Bitar av kokosnöt

Instruktioner:

Mango-och limecurd

1. Mixa mangon till en slät puré tillsammans med den pressade limen.

2. Blanda äggulor, mangopuré, lime och strösocker i en bunke över vattenbad. Värm under omrörning tills det tjocknar, det gör det vid 84 grader. Rör hela tiden. Tag sen från värmen, tillsätt smöret och rör tills du har en slät curd.

3. Låt curden sätta sig i kylen i 2-3 timmar eller tills den kallnat.Häll den på en spritspåse.

Kokosbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme)

2. Rör samman alla ingredienser och bred ut i en form, 18 cm. Grädda i ca 15 minuter tills den fått fin färg. Låt den svalna helt och frys den gärna innan den ska monteras i tårtan.

Kokoscheesecake

1. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp tills det blir krämigt.

2. Spritsa sträck i botten av formen med curden och ställ in i frysen i ca 30 minuter.

3. Häll 1/3 av smeten över sträcken. Spritsa mer curd och upprepa tills du använt alla cheesecakesmet.

4. Tryck ner kokosbotten och tryck till så att du får en jämn botten. Sätt in i frysen för att bli helt djupfryst.

5. Tag fram och lossa från formen och lägg på ett fat. Spritsa grädde runt om kanten och låt den stå framme ca 30 minuter innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]