Cheesecake med apelsin och Aperol

22 juni, 2021

Sommarens mest läskande drink, Aperol, i cheesecakeformat. En bitterljuv symfoni i sprakande orangea färger!

Aperol är en italiensk aperitif som tillsammans med prosecco och bubbelvatten svalkar många ( i alla fall min) strupar under sommarens varma dagar. Jag har länge velat baka nåt gott och somrigt med Aperol och nu blev det av.

En söt no bake cheesecake med apelsin och vit choklad, och så lite Aperol som tillför lite beska. På toppen har jag gjort en gelé, eller jelly, med färskpressad apelsin och aperol. Jag gjorde både cheesecaken och gelén med vegegel. Det funkade toppen, men jag upplever att gelé med gelatin smälter lite mer i munnen medan den som är gjord med vegegel eller agar agar blir lite grynigare i konsistensen när man äter den.

Här hittar ni formen som jag har stöpt jellyn i.

Cheesecake med apelsin och Aperol

3.8/5(18)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Botten

100 g valfria kex (jag tog hälften Lotus och hälften Hobnobs, men det funkar även med ex oreos eller digestive)

40 g smör

Apelsincheesecake

1 påse vegegel (eller 3 gelatinblad)

Zest från 2 apelsiner

1,5 dl färskpressad apelsinjuice

0,5 dl Aperol

150 gram vit choklad

1,5 dl vispgrädde

150 gram cream cheese

80 g florsocker (1 dl)

Aperoljelly

2 dl färskpressad apelsinjuice

1 påse vegegel (eller 3 gelatinblad)

2 msk strösocker

1 dl aperol

Instruktioner:

Botten

1. Mixa kex och smör (smöret behöver inte smältas) och tryck ut i botten på en sprinform på 18 cm, eller ännu hellre i en tårtring klädd med tårtplast. Sätt in i kylen.

Apelsincheesecake

1. Smält chokladen och ställ åt sidan.

2. Koka upp apelsinjuicen med vegelgel och ställ åt sidan. (om du använder gelatin, låt då bladen ligga i blöt och smält dem sedan i uppkokad apelsinjuice). Rör sedan ner aperolen.

3. Vispa grädden lätt och luftigt och ställ åt sidan.

4. Vispa ihop cream cheese och florsocker tillsammans med apelsinzest. Vänd ner chokladen. Vänd ner apelsinjuicen och vänd till sist ner grädden. Häll cheesecaken på botten och sätt in i kylen för att stelna i 4-5 timmar.

Aperoljelly

1. Sila ner den färskpressade juicen i en kastrull och vispa ner vegegel och socker. Koka upp och rör sedan ner aperolen. Häll i en silikonform och sätt in i kylen för att stelna, det tar någon timme. Du kan också välja att hälla den direkt på den stelnade cheesecaken och låta den stelna så.

(Om du använder gelatin så lägger du bladen i blöt i minst 1o minuter och rör sedan ut dem i den uppkokade apelsinjuicen innan du häller i aperolen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Om man vill göra cheesecaken ett tag innan den ska bjudas på, kan man då frysa in den när man gjort botten+cheesecake? Och sen göra jellyn typ dagen innan?

    Tänker att man inte vill frysa jellyn då den blir smulig efter man fryst den, men att de andra komponenterna inte tar skada av frysning? Eller tänker jag fel?

    Tack för underbara recept!

    //Sofia

  • Vad skulle man kunna använda i stället för din silikonform? Något som man kanske inte behöver köpa särskilt till detta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Då gör du den bara i en vanlig springform och häller gelén ovanpå.

  • Martina

    Tror du att jag kan byta ut aperol och apelsinjuice mot 2 dl hallonpuré eller jag behöver mer vätska?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde gå fint att byta ut samma mängd vätska som är i receptet mot samma mängd hallonpuré.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg