Budapesttårta med persika

29 mars, 2023

Egentligen en helt vanlig budapestrulle med inlagda persikor, men rullad på ett lite annat sätt och fylld med vispad creme fraiche och dekorerad som en blomma blir det helt plötsligt en modern påsktårta!

Nej men om nån säger budapestrulle med burkpersikor så undrar man ju direkt om 1987 ringde och ville ha tillbaka sin tårta. Men jag tycker faktiskt om inlagda persikor och för mig symboliserar de verkligen påsken, ni vet de där bakelserna som man gjorde med en skuren bit rulltårta som man la grädde och en halv persika på för att det skulle se ut som ägg. Det var ju THE påskbakelse under hela min uppväxt.

Så vad har jag gjort här för att lyfta in denna rulle i nutiden? Jo men dels så rullade jag den så att den blev som en vanlig tårta istället för en rulltårta. När man väl har brett ut fyllningen så delade jag den i 4 lika breda längder och så rullade jag de två i mitten först och sedan de andra. Enklast är att rulla den första längden på bänken, och sedan lägga den bakom nästa och rulla den. Sen är det enklast att flytta det du har rullat och lägga det på fatet som du ska servera på. Sedan tar du de andra två (kantbitarna som har den fina ändarna) och liksom sveper dem runt tårtan. Om den inte blir helt rund så kan man trycka till den rätt mycket med händerna så att den blir fin. Sen brer man bara ut lite mer fyllning ovanpå och toppar med mer persikor i ett fint mönster (eller i en hög om du hellre vill det).

Istället för vispad grädde så vispade jag creme fraiche (se till att du inte väljer light) med florsocker och vanilj, då får man en lite mer vuxen smak och en lite mer syrlig kräm.

En bonus är ju att den här tårtan blir naturligt glutenfri. Och du kan byta mandelmjölet mot vilket nötmjöl du vill.

Kolla in min superpopulära Snickersbudapestrulle här >>

Budapesttårta med persika

3.8/5(60)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Marängbotten

90 g strösocker (1 dl)

100 g mandelmjöl (2 dl)

25 g maizena (0,5 dl)

4 äggvitor (ca 140 g)

90 g strösocker (1 dl)

Fyllning

4 dl creme fraiche (40%)

60 g florsocker (1 dl)

2 tsk vaniljsocker

Inlagda persikor (en stor burk, 820 g)

Instruktioner:

Marängbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en plåt med bakplåtspapper. Gör också klart en spritspåse med en rund tyll, ca 1,5 cm stor öppning. Eller bara klipp ett hål i din spritspåse.

2. Blanda mandelmjöl med maizena och den första delen socker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite strösocker (av den andra delen socker) i taget och vispa tills du har en fin, glansig och fast maräng.

4. Vänd ner de torra ingredienserna i marängen.

5. Fyll tyllen och spritsa 20 cm långa sträck från långsida till långsida på bakplåtspappret. Varje sträck ska bara precis nudda nästa.

6. Grädda i 20 minuter och låt sedan svalna en stund innan du vänder upp botten på ett annat bakplåtspapper, så att du har baksidan uppåt. Låt den svalna helt.

Fyllning

1. Vispa creme fraiche (se till att den är kylskåpskall) med florsocker och vanilj tills det blir tjockt och krämigt.

2. Skär 4 persikohalvor i små små bitar och vänd ner i krämen. Bred ut krämen på marängbotten men spara ca 2 dl.

3. Skär botten i 4 lika breda remsor, från kortsida till kortsida. Rulla ihop en av remsorna i mitten och lägg den bakom den andra remsan i mitten och fortsätt rulla. Flippa dem sen och lägg dem som en vanlig tårta på ditt fat. Ta nästa remsa och svep om de andra, se till att du har den skurna sidan ner mot fatet, och sedan tar du den sista remsan och lägger skarv mot skarv och sveper runt tårtan. Rätta till den med händerna så att den är rund.

4. Bred ut resten av krämen i mitten av tårtan så att du får ett jämnt underlag.

5. Skär resten av persikohalvorna i tunna skivor och lägg ut dem som en blomma på tårtan.

6. Servera.

Du kan förbereda tårtan ett par timmar innan servering, men helst inte dagen före, den är godast när marängen inte blivit för mjuk.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg