Egentligen en helt vanlig budapestrulle med inlagda persikor, men rullad på ett lite annat sätt och fylld med vispad creme fraiche och dekorerad som en blomma blir det helt plötsligt en modern påsktårta!
Nej men om nån säger budapestrulle med burkpersikor så undrar man ju direkt om 1987 ringde och ville ha tillbaka sin tårta. Men jag tycker faktiskt om inlagda persikor och för mig symboliserar de verkligen påsken, ni vet de där bakelserna som man gjorde med en skuren bit rulltårta som man la grädde och en halv persika på för att det skulle se ut som ägg. Det var ju THE påskbakelse under hela min uppväxt.
Så vad har jag gjort här för att lyfta in denna rulle i nutiden? Jo men dels så rullade jag den så att den blev som en vanlig tårta istället för en rulltårta. När man väl har brett ut fyllningen så delade jag den i 4 lika breda längder och så rullade jag de två i mitten först och sedan de andra. Enklast är att rulla den första längden på bänken, och sedan lägga den bakom nästa och rulla den. Sen är det enklast att flytta det du har rullat och lägga det på fatet som du ska servera på. Sedan tar du de andra två (kantbitarna som har den fina ändarna) och liksom sveper dem runt tårtan. Om den inte blir helt rund så kan man trycka till den rätt mycket med händerna så att den blir fin. Sen brer man bara ut lite mer fyllning ovanpå och toppar med mer persikor i ett fint mönster (eller i en hög om du hellre vill det).
Istället för vispad grädde så vispade jag creme fraiche (se till att du inte väljer light) med florsocker och vanilj, då får man en lite mer vuxen smak och en lite mer syrlig kräm.
En bonus är ju att den här tårtan blir naturligt glutenfri. Och du kan byta mandelmjölet mot vilket nötmjöl du vill.
Matilda
1,5 m stor tyll? 😲