Budapest-tårta i glas

10 februari, 2025

Det trendigaste du kan baka just nu är tårta serverad i glas. Men varför begränsa sig till Prinsesstårta? Här har jag gjort en variant med en klassisk budapestrulle!

Ja men överallt så ser du prinsesstårtan i glas. Och det känns ju lite tråkigt att göra likadant som alla andra. Och ändå vill en ju gärna hänga med i trenderna. Så då valde jag en annan klassisk tårtan, nämligen budapestrullen och serverar den i glas.

Eftersom jag mixtrar med formen så tänkte jag vara trogen innehållet, därför serverar jag den med lättvispad grädde och konserverade mandariner. Kanske inte mitt favoritsätt egentligen att servera den. Hellre med lite rostad mandel och färska bär. Eller här i en helt annan form med persikor.  Eller här, som en snickersbudapestrulle!

Så jag gjorde en lite mindre sats och spritsade med en tyll som är 1 cm. För att jag ville ha lite nättare ränder. Sen såg jag till att inte grädda den för länge. På samma sätt som att man ska kunna rulla den i vanliga fall så ville jag att den skulle vara mjukseg och enkel att ta ut rundlar och äta av.

Att ta ut rundlar med glasen kan gå, men den var lite för seg för det. Du kan markera cirklar med glasen och sen kanske klippa efter märket om inte ditt glas är vasst nog att gå igenom kakan. Eller så använder du dig av en utstickare i samma storlek som ditt glas. Kakan som blir över skar jag i mindre bitar. Sen hällde jag choklad över både rundlarna och smulorna.

Smulorna la jag sen i botten på glaset, sen lättvispad grädde, mandarinklytftor, lite mer grädde och till slut locket. Sen pudrade jag med florsocker över. Var noga här med att det verkligen är LÄTT-vispad grädde, du ska bara ösa ner den med sked så den kan vara mycket mer lättvispad än om du skulle ex spritsa. Och det blir SÅ mycket godare!

Budapest-tårta i glas

4/5(55)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Nötmaräng

75 g rostade hasselnötter (1,5 dl)

40 g florsocker (2/3 dl)

15 g maizena (1,5 msk)

3 äggvitor (ca 105 g)

60 g strösocker (2/3 dl)

Övrigt

25 g mörk choklad

1 burk konserverade mandariner

3 dl vispgrädde

Florsocker

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en plåt med bakplåtspapper. Gör också klart en spritspåse med en rund tyll, ca 1 cm stor öppning. Eller bara klipp ett hål i din spritspåse.

2. Mal eller mixa hasselnötterna till ett nötmjöl (det går bra att köpa färdigmalet hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, men rosta det gärna innan du använder det) med maizena och florsocker i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite strösocker (av den andra delen socker) i taget och vispa tills du har en fin, glansig och fast maräng.

4. Vänd ner de torra ingredienserna i marängen.

5. Fyll tyllen och spritsa långa sträck på bakplåtspappret. Varje sträck ska bara precis nudda nästa.

6. Grädda i 15 minuter och låt den svalna helt.

7. Ta ut 6 stycken rundlar, lika stora som dina glas. Hacka resten av kakan i mindre bitar. Smält chokladen och häll i en liten spritspåse och spritsa choklad fram och tillbaka över rundlarna. Spritsa sedan choklad över de mindre bitarna kaka.

8.Vispa grädden lätt. Lägg lite av de mindre bitarna kaka med choklad i botten på varje glas. Sen en sked med grädde, sen mandariner, mer grädde och sen lägger du på locket. Pudra sedan med florsocker.

Kakan kan du baka så långt i förväg som dagen före. Du kan också med fördel lägga ihop i glasen några timmar innan servering. Då blir kakan bara mjukare och enklare att äta med sked. Vänta dock med att pudra med florsocker förrän det är dags att servera.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg