Brynt smörglass

10 mars, 2021

brynt smörglass

En krämig hemmagjort glass med brynt smör. Den smakar som en riktigt god vaniljglass med en lite rostad nötig kolaton. To die for!

Den här glassen har jag gjort vid några tillfällen till olika desserter. Den är så magiskt god! Brynt smör är ju bara livets gåva!

Du kan testa att göra den utan glassmaskin men du kommer inte att få samma krämiga resultat. Men om du gör utan, kyl ner smeten och häll den sedan i en vid ugnsform. Ställ in i frysen och rör om ca varje halvtimme tills den är genomfrusen.

Här har jag serverat glassen med friterade dumlechurros.

Och här serverar jag den med ugnsbakade rabarber och smulade kokostoppar.

brynt smörglass

Brynt smörglass

4/5(45)
Röster
Portioner: Ca 5 dl glass

Ingredienser:

75 g smör

80 g äggulor (ca 4 st)

90 g socker (1 dl)

1 krm salt

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

2 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

Instruktioner:

1. Bryn smöret i en kastrull tills det blir ljusbrunt och luktar lite nötigt. Tag sedan av värmen och häll över i en annan bunke att svalna, annars är det lätt hänt att det fortsätter bränna i kastrullen. Se till att du får med alla bruna partiklar i botten, det är där smaken sitter.

2. Vispa äggulor, socker och salt i en bunke med en elvisp tills det blir vitt och fluffigt.

3. Samtidigt som du vispar, häll i det avsvalnade smöret, återigen se till att få med alla bruna partiklar.

4. Fortsätt vispa och häll i vaniljen, grädden och mjölken.

5. Häll sedan allt i en större kastrull och värm under omrörning tills vätskan når 83 grader. Tag då av från värmen, tätt intill vätskan med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

6. Kör sedan glassen i en glassmaskin, häll över i en bunke och ställ in i frysen tills den ska användas.
Glassen är godast färsk, så gör den max någon vecka i förväg.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Emma Karlsson

    Hej!
    Ska testa detta nu, men har inte använt min glas maskin tidigare och den är rätt liten.. hur vet man att de matchar med rätt mått 🙂
    Tack för svar.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.