Brownietårta med björnbärsmousse

25 december, 2017
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En saftig browniebotten toppad med syrlig björnbärsmousse och söt italiensk maräng blir en riktig festtårta.

Den här typen av tårta, en browniebotten som toppas med en mousse eller pannacotta är egentligen ett busenkelt sätt att göra fina festtårtor. Två enkla moment som slås ihop till en tårta och genast blir alla imponerade. Sen kan man lägga allt krut på dekorationerna istället, det tycker jag är kul!

Jag gillar att passa på att hälla lite mousse i kupolformade silikonformar i olika storlekar och så slänger man in dem i frysen. Sen när det är dags att dekorera tårtan så tar man fram dem och lägger dem på tårtan, antingen som de är eller sätter ihop två halvor till en hel boll. Ni hittar såna formar här. 

Brownietårta med björnbärsmousse

3.8/5(122)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Browniebotten

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

1 matsked vetemjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Björnbärsmousse

2,5 gelatinblad

250 g frusna björnbär

45 g socker (0,5 dl)

1 tsk vaniljpulver

1 ekologisk citron, skal och saft

2,5 dl grädde

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (1,2 dl)

Instruktioner:

Browniebotten

1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att få loss kakan sen.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 18-20 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Björnbärsmousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

2. Lägg björnbär, socker, vaniljpulver och citron i en kastrull och låt det koka upp och sen sjuda i ca 10 minuter.

3. Vispa under tiden grädden väldigt löst och sätt in i kylen.

4. Mosa bärkompotten genom en sil och smält gelatinet i vätskan och låt det sedan svalna en stund.

5. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i björnbärskompotten.

6. Tag ur den kalla browniebotten ur formen och diska formen. Täck botten av formen med plastfolie och lägg tillbaka botten i formen, antingen med tårtremsa i hårdplast runt om kanterna eller kläd hela formen med plastfolie och lägg browniebotten över. Tryck till kanterna på brownien så att den ligger helt intill kanten.

7. Häll moussen över browniebotten. Häll gärna lite mousse i klotformade silikonformar om du vill ha att dekorera tårtan med. Ställ sedan in dem i frysen och tårtan i kylen i minst 4-5 timmar, den kan också gärna stå i frysen och sen tar du bara fram den när den ska dekoreras, den tinar på någon timme i rumstemperatur eller ett par timmar i kyl.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

Dekoration

Tag fram de frusna moussebollarna (man sätter ihop två halvklot till en hel boll) och lägg på tårtan. Dekorera med italiensk maräng, som du spritsar på och sen bränner av med en gasolbrännare om du vill, och färska björnbär.

Förvara tårtan i kylen och ta fram den först någon kvart innan den ska serveras.

Dela det här inlägget:
15 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ia Karlsson

    Kan man göra denna i formen universo 1200 när man monterar den?

  • Räcker björnbärsmoussen på receptet till både tårtan och moussebollarna eller behöver man göra en dubbel sats för att det ska räcka till lika många bollar som du har på bilden?

  • Kan man göra denna flera dagar i förväg och frysa in tills det är dags att servera?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut. Men marängen ska man helst inte spritsa på förrän på morgonen på serveringsdagen.

  • Hej!
    Går det bra att göra tårtan dagen innan?

    • A
      emmabrink

      Det går bra

      • Hej!
        Kan man byta ut björnbären mot frysta hallon?

        • A
          Emma Brink Rask

          Absolut!

          • I made the recipe as instructed but it says to make the Italian meringue at the same time as you make the cake. Then you have to refrigerate the cake for 4-5 hours. So I refrigerated the meringue too.
            Now the meringue turned bad, and I have to remake it. What did I do wrong?

            • A
              Emma Brink Rask

              I’m sorry to hear that. I see that the headline for the meringue instructions seem to have gone missing and therefore it appears to look lite the meringue should be made at the same time. It’s not suppose to be made until it’s time to decorate the cake. I’ve changed it now. I’m sorry for this and thanks for letting me know.

  • Marie Lennartsson

    Hej! Ska det verkligen bara vara 1 matsked mjöl i botten?

  • Hej
    Hur gör du för att få en slät yta uppe på moussetårtan? Drar du med spatel eller ”skakar” du den jämn?

    • A
      Emma Brink Rask

      Man ska inte göra mousse för tjock, den ska vara så pass flytande att den blir slät när man skakar lite.

Lämna ett svar till Stina (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg