En saftig browniebotten toppad med syrlig björnbärsmousse och söt italiensk maräng blir en riktig festtårta.
Den här typen av tårta, en browniebotten som toppas med en mousse eller pannacotta är egentligen ett busenkelt sätt att göra fina festtårtor. Två enkla moment som slås ihop till en tårta och genast blir alla imponerade. Sen kan man lägga allt krut på dekorationerna istället, det tycker jag är kul!
Jag gillar att passa på att hälla lite mousse i kupolformade silikonformar i olika storlekar och så slänger man in dem i frysen. Sen när det är dags att dekorera tårtan så tar man fram dem och lägger dem på tårtan, antingen som de är eller sätter ihop två halvor till en hel boll. Ni hittar såna formar här.
Johanna Råsten
Jag ska baka denna till min systerdotters bröllop. Hon önskar vit smörkräm. Vad tror du om att ha det på ytterkanten? Rent smakmässigt tänker jag.
Tror du att det går att göra en ren moussedel som man placerar ovanpå den andra moussen. Så det bildas två etage?
Emma Brink Rask
Hej, du kan absolut ha en våning mousse till. Men du kan inte ha smörkräm på en moussetårta, den kommer inte att fastna.
Ia Karlsson
Kan man göra denna i formen universo 1200 när man monterar den?
Stina
Räcker björnbärsmoussen på receptet till både tårtan och moussebollarna eller behöver man göra en dubbel sats för att det ska räcka till lika många bollar som du har på bilden?
Emma Brink Rask
Den räcker till båda.
Emelie
Kan man göra denna flera dagar i förväg och frysa in tills det är dags att servera?
Emma Brink Rask
Absolut. Men marängen ska man helst inte spritsa på förrän på morgonen på serveringsdagen.
Mich
Hej!
Går det bra att göra tårtan dagen innan?
emmabrink
Det går bra
Lina
Hej!
Kan man byta ut björnbären mot frysta hallon?
Emma Brink Rask
Absolut!
Anna
I made the recipe as instructed but it says to make the Italian meringue at the same time as you make the cake. Then you have to refrigerate the cake for 4-5 hours. So I refrigerated the meringue too.
Now the meringue turned bad, and I have to remake it. What did I do wrong?
Emma Brink Rask
I’m sorry to hear that. I see that the headline for the meringue instructions seem to have gone missing and therefore it appears to look lite the meringue should be made at the same time. It’s not suppose to be made until it’s time to decorate the cake. I’ve changed it now. I’m sorry for this and thanks for letting me know.
Marie Lennartsson
Hej! Ska det verkligen bara vara 1 matsked mjöl i botten?
Emma Brink Rask
Ja, det stämmer.
Sophie
Hej
Hur gör du för att få en slät yta uppe på moussetårtan? Drar du med spatel eller ”skakar” du den jämn?
Emma Brink Rask
Man ska inte göra mousse för tjock, den ska vara så pass flytande att den blir slät när man skakar lite.