Warning: Undefined array key "prepTime" in /home/emmabrin/brinkenbakar.se/wp-content/plugins/schema-premium/includes/schemas/sub-types/CreativeWork/HowTo/Recipe.php on line 297

Brownies med cornflakes i saltkolasås

11 augusti, 2019

Saftig chokladbrownie med mycket mörk choklad möter söt saltkolasås med krispiga cornflakes.

Detta är en så ljuvlig kombination. Allt med saltkola och choklad är ju ju visserligen svag för, men detta var synnerligen syndigt och gott.

Eftersom toppingen är väldigt väldigt söt så valde jag att göra en ganska osöt och bitter brownie. Alltså, den har fortfarande typ ett halvt kilo socker i sig, men den smakar väldigt mycket choklad, och jag drog också i rejält med hackad mörk choklad, det kan man göra som man vill, men jag tycker att det bröt av fint mot den söta toppingen.

Kolla in alla mina brownierecept här >>

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Brownies med cornflakes i saltkolasås

3.9/5(143)
Röster
Portioner: 18 bitar
Tillagningstid: 01:00

Ingredienser:

Brownies

225 g smör

100 g ljust muscovaosocker (drygt 1 dl)

70 g farinsocker (knappt 1 dl)

170 g strösocker (knappt 2 dl)

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk espressopulver (nescafépulver till espresso)

3 ägg

1 äggula

70 gram kakao (drygt 1,5 dl)

100 g vetemjöl (knappt 2 dl)

200 g mörk choklad hackad i småbitar

Cornflakes i saltkolasås

1 sats saltkolasås (klicka här för recept)

100 gram cornflakes (6-7 dl)

Instruktioner:

Brownies

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form som är 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och rör i allt socker medan smöret är varm. Vispa eller rör tills smöret och sockret är en jämn massa.

3. Tillsätt salt, vanilj, espressopulver, ägg och äggula och vispa 2-3 minuter tills smeten ljusnar och blir lite fluffigare.

4. Blanda vetemjöl och kakao och vänd sedan ner det i smeten.

5. Vänd till sist ner den hackade chokladen i smeten.

6. Häll smeten i formen och baka i ca 30-35 minuter. Den ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten.

7. Låt kakan svalna något innan du häller på cornflakeskolan.

Cornflakes i saltkolasås

1. Gör kolasåsen enligt instruktionerna. När den svalnat någon minut, men fortfarande är ganska rinnig, vänd försiktigt ned cornflakesen och fördela sedan massan över brownien.

Ställ in brownien i kylen i minst 1 timme, gärna över natten. Skär bitar med en vass kniv. Ta fram i rumstemperatur ca en timme innan den ska serveras.

Dela det här inlägget:
15 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Såååå himla gott! Bytte ut mjölet mot 1 dl mandelmjöl och 1 dl rismjöl för att göra den glutenfri och det blev supermumisgt😊

  • Caroline

    Hej! Dessa ser fantastiskt goda ut! Jag funderar på att baka dessa inför ett barnkalas. Går den bra att baka några dagar i förväg, dvs håller den sig bra i kylen 2-3 dagar?

  • Elisabeth

    Denna brownie är förödande god 😋
    Gjorde den glutenfri, supergod!

  • Hej. Skall det vara brunt farin strö eller de bruna farinet som är mer ”fuktigt”?

    • A
      emmabrink

      Om det bara står farinsocker så är det det mjuka sockret. Men det även bra med strö om det kniper.

  • Åhhh så mumsigt! En liten fråga, går de att frysa in?

  • Hej! Ser såååå smarrigt ut så detta tänkte jag baka till min fika på jobbet. Frågan är om du vet att det går att byta ut smör till margarin, mjöl till mandelmjöl? Så jag röjer problem för mjölkproteinallergiker och glutenallergiker?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan byta smör mot margarin.
      Vad gäller brownien så rekommenderar jag dig att baka den brownien som jag har till min ”glutenfria brownie med kola och nötter” men byta nötmjölet till mandelmjöl.

  • Hej!
    Undrar lite vilket ”espresso pulver” du använder här? Hade svårt att hitta ngt i butiken som verkade rätt 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det heter Nescafé Azera, det är en plåtburk med oreange lock. Men vilken typ av snabbkaffe av espressovariant funkar.

      • Ok tack för hjälpen! Ser fram emot att prova detta recept! 🙂

  • Sandra Callermo

    Alltså jag bläddrade tillbaka några veckor i arkivet och hittade sååå mycket gott. Samlar till mina inspirationsrecept och längtar tills jag ska baka nästa gång <3

Lämna ett svar till Tanja (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg