Browniebakelse med kaffekaramellmousse

14 maj, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjukseg brownie täckt med en krämig mousse av karamellchoklad och espresso täckt med en chokladmirrorglaze.

Den här moussen är helt ljuvlig. Den görs med gold choklad från Callebaut eller Dulcey från Valrohna. Hittar man ingen av dem så går den fint att göra med vit choklad. Kaffesmaken är ganska subtil, men jag gillar det.

Formarna heter Gem 100 och kommer från Silikomart. De rymmer 1 dl.
Brownien har jag bakat i klotformar som är 3 cm, även de kommer från silikomart.

Browniebakelse med kaffekaramellmousse

4/5(7)
Röster
Portioner: 8 bakelser

Ingredienser:

Brownie

40 g smör

40 g mörk choklad

50 g socker (drygt 0,5 dl)

1 ägg

Karamellmousse med espresso

1 gelatinblad

150 g karamellchoklad (dulcey eller gold)

55 g vispgrädde (drygt 0,5 dl)

1 tsk vaniljpasta (går att byta mot 2 tsk vaniljsocker)

30 ml espresso (2 msk)

150 g vispgrädde (1,5 dl)

Chokladmirrorglaze

2 gelatinblad

35 g vispgrädde

10 g vatten

50 g strösocker (0,5 dl)

50 g glykossirap

15 g kakao (drygt 3 msk)

Instruktioner:

Brownie

1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och ta fram en form med små klotformade formar. Om du inte har det så kan du såklart baka kakan i en hel form och sedan skära ut fyrkanter och stoppa i bakelsen. Då behöver du en form som är ca 15×15 cm.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ägget under omrörning.

6. Häll smeten i formarna och grädda i ca 6-7 minuter (om du bakar i de små formarna).

7. När brownin har svalnat, ställ dem i frysen så att de blir genomfrusna innan du tar ut dem ur formarna.

Kaffekaramellmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Smält chokladen i en bunke.

3. Koka upp den lilla delen grädde och vaniljen. Häll i espresson och smält ner gelatinet och häll den över chokladen och rör om till en slät ganache.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd ner först lite med ganachen och sedan resten.

5. Fördela moussen i silikonformarna. Ta fram browniebitarna, ploppa ut dem ur silikonformen och tryck ner dem i moussen. Ställ moussen på frys i minst 5-6 timmar. Gärna över natten.

Chokladmirrorglaze

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Koka upp grädde, vatten, socker, glykossirap och kakao och smält ner gelatinet där i. Häll allt i en hög kanna och stavmixa till den är slät.

3. Låt glazen svalna till ca 35-37 grader och häll en sedan över de djupfrusna bakelserna. Dekorera med guldpulver och kaffebönor om du vill. Låt bakelserna tina upp helt i kylskåp innan servering. Det tar ca 2 timmar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Går det att använda ljus sirap istället för glukossirap i glazen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det går inte. De har inte samma egenskaper.

  • Provade denna till mors dag (fast använde lite andra formar och dyl, enligt man tager vad man haver-princip, och Odenses karmaellchokladknappar eftersom det fanns i affären och jag inte hann skicka efter någon mer fancy sort). Jätterolig att baka, enklare en den såg ut och hög imp-faktor!
    Glazen tyckte jag dock inte jag fick kläm på, den blev för tjock vid både första och andra försöket. Men det kanske bara var nybörjarotur, var trots allt första gången jag gjorde mirror glaze.

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, glaze behöver lite övning. Man ska inte stirra sig blind på temperaturen, utan snarare se när konsistensen är bra.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg