Brownie med kola- och jordnötspannacotta

25 maj, 2020

En mastig perfekt kladdig brownie med hackade jordnötter toppad av en pannacotta och dulce de leche och jordnötssmör.

Den här tårtan bakade jag i veckan till min bonusson som fyllde 16 år. Han älskar verkligen jordnötter. Och choklad. Och om du också gör det så är detta en tårta i din smak.

Den mastiga och väldigt chokladiga brownien har hackade jordnötter i sig och pannacottan som är ovanpå gjorde jag av dulce de leche, jordnötssmör och grädde och stöpte i en silikonform. Sen frös jag den och la den på brownien för att svalna. Man kan välja att stöpa den i vilken typ av silikonform som helst, eller hälla den direkt över brownien i formen för att sedan stelna i kylen. Här hittar du formen som jag har använt (man köper den i ett kit tillsammans med en pajring)

Här hittar du en superbra springform på 20 cm, väldigt bra att ha, speciellt om du bakar mina recept ofta. Jag har bakat brownien i den.

Älskar du snickers? Kolla då in min snickersbudapesttårta, receptet hittar du här.

Brownie med kola- och jordnötspannacotta

4.6/5(12)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Brownie

180 gram mörk choklad

90 gram smör

3 ägg

270 gram socker (3 dl)

45 gram vetemjöl (2/3 dl)

15 gram kakao (3 msk)

1 nypa salt

25 g grovt hackade jordnötter (0,5 dl)

Jordnötssmör- och kolapannacotta

1,5 gelatinblad

200 g karamelliserad mjölk (0,5 burk)

2,5 dl grädde

50 g creamy peanut butter (3 msk)

Instruktioner:

Brownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Smält chokladen och smöret i en skål över ett vattenbad.

3. Vispa samman ägg och socker och blanda sen i chokladblandningen.

4. Rör ner mjöl, kakao och salt och rör samman till en jämn smet. Vänd ner de hackade jordnötterna.

5. Fördela smeten i en smord form som är ca 20 cm i diameter. Baka i ca 20-25 minuter, den ska vara lite gungig i mitten.

6. Låt gärna kakan stå i kylen över natten för att sätta sig.

Jordnötssmör- och kolapannacotta

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2.  Lägg dulce de leche och grädde i en kastrull och koka upp. Rör ner gelatinet och sedan jordnötssmöret. Rör om till du har en jämn smet. Fördela den i din silikonform eller direkt över brownien i formen. Låt sätta sig i kyl (eller frys om du gör i silikonform). Lägg då sedan den frusna pannacottan på brownien och låt tina i kyl.

3. Dekorera som du önskar. Låt stå framme i rumstemperatur i ca 30 minuter innan den serveras, förvara annars i kylskåp.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Om man inte kan äta jordnötter, vilka nötter skulle du valt istället till denna brownie? 🙂 tack på förhand för svaret!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg