Kladdig, chokladig brownie toppad med en syrlig och söt ganache av vit choklad och björnbär.
Brownie med björnbärsganache
Ingredienser:
Brownie
80 g smör
80 g mörk choklad
100 g socker (drygt 1 dl)
2 ägg
2 msk vetemjöl
Björnbärsganache
100 g vit choklad
30 g vispgrädde
35 g björnbärspuré (mixade och silade björnbär)
Dekor
Kristalliserad vit choklad (se recept här)
Vita chokladdekorationer
Frusna björnbär
Instruktioner:
Brownie
1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att få loss kakan sen.
2. Smält smöret i en skål över vattenbad.
3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.
4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.
5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
6. Blanda till sist i vetemjölet.
7. Häll smeten i formen och grädda i ca 16-18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.
8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.
Björnbärsganache
1. Smält chokladen i en bunke.
2. Koka upp grädde och björnbärspuré i en liten kastrull. Häll över chokladen och rör om till en blank ganache. Häll den över den kalla kakan, som fortfarande är kvar i formen. Låt kakan sätta sig i kylen i ett par timmar.
Margaretha
Jag vill så gärna göra choklad Tuiler, men de går bara sönder när jag försöker ta loss dom från silikon mattan. (Foresta)
Ska de ligga länge i frysen? Ska man på nåt vis olja in silikonmattan? Provade med vit choklad. Vad gör jag för fel?
Emma Brink Rask
Det är nästan omöjligt att göra dem med choklad. Jag har aldrig lyckats. Man måste ha perfekt tempererad choklad och lossa dem innan den helt har stelnat. Du kan bara göra en i taget.
Annika wahlund
Hej! Kan man byta till blåbär istället för björnbär? Eller blir det för vattnigt?
Emma Brink Rask
Det går fint!
Olivia
Hejsan, går det använda en form med 22 cm i diameter om man dubblar satsen?
Emma Brink Rask
Japp!
Sofia
Hej, vet du hur det funkar att frysa denna? Med ganache på redan?
Emma Brink Rask
Det går bra!
Sofia
Tack!