Brownie med björnbärsganache

24 september, 2020

Kladdig, chokladig brownie toppad med en syrlig och söt ganache av vit choklad och björnbär.

Brownie med björnbärsganache

4.3/5(43)
Röster
Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser:

Brownie

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

2 msk vetemjöl

Björnbärsganache

100 g vit choklad

30 g vispgrädde

35 g björnbärspuré (mixade och silade björnbär)

Dekor

Kristalliserad vit choklad (se recept här)

Vita chokladdekorationer

Frusna björnbär

Instruktioner:

Brownie

1.Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 16 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att få loss kakan sen.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och grädda i ca 16-18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall.

Björnbärsganache

1. Smält chokladen i en bunke.

2. Koka upp grädde och björnbärspuré i en liten kastrull. Häll över chokladen och rör om till en blank ganache. Häll den över den kalla kakan, som fortfarande är kvar i formen. Låt kakan sätta sig i kylen i ett par timmar.

Dela det här inlägget:
9 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Margaretha

    Jag vill så gärna göra choklad Tuiler, men de går bara sönder när jag försöker ta loss dom från silikon mattan. (Foresta)
    Ska de ligga länge i frysen? Ska man på nåt vis olja in silikonmattan? Provade med vit choklad. Vad gör jag för fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är nästan omöjligt att göra dem med choklad. Jag har aldrig lyckats. Man måste ha perfekt tempererad choklad och lossa dem innan den helt har stelnat. Du kan bara göra en i taget.

  • Annika wahlund

    Hej! Kan man byta till blåbär istället för björnbär? Eller blir det för vattnigt?

  • Hejsan, går det använda en form med 22 cm i diameter om man dubblar satsen?

  • Hej, vet du hur det funkar att frysa denna? Med ganache på redan?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg