Pinocchiotårta eller Brittatårta med passionsgrädde och jordgubbar

30 juni, 2019

Sockerkaka, maräng, passionsgrädde och jordgubbar. Många kallar den för pinocchiotårta, vi kallade den för Brittatårta. Men den har allt somrigt och gott i en enda tårta.

Ja, ni vet ju vid det här laget att den här tårtan har många namn. När jag växte upp kallade vi den för Brittatårta och den serverades alltid i långpanneform. Jag gillar ju att bygga mina tårtor på höjden och så även denna.

I stället för att bara fylla den med grädde och bär gjorde jag också en curd på passionsfrukt som jag blandade med grädde, tillsammans med lite grekisk yoghurt. Det tillförde en härlig syra till allt det söta.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Pinocchiotårta eller Brittatårta med passionsgrädde och jordgubbar

3.9/5(114)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Tårbotten

100 gram rumsvarmt smör

135 gram socker (1,5 dl)

5 äggulor

1 dl mjölk

120 g vetemjöl (2 dl)

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Maräng

5 äggvitor

225 gram socker (2,5 dl)

1 dl flagad mandel

Passionsfruktscurd

135 g strösocker (1,5 dl)

1 helt ägg

2 äggulor

1 dl saft från passionsfrukt

50 gram smör, skuret i kuber

Fyllning

5 dl grädde

30 g florsocker (0,5 dl)

150 gram grekisk yoghurt

Jordgubbar

Instruktioner:

Tårbotten

1. Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn) och klä två formar på 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

2. Vispa smör och socker krämigt i 5 minuter. Vispa sedan ner en äggula i taget och rör till sist ner mjölken.

3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten. Bred ut smeten i båda formarna.

4. Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng. Bred ut den ovanpå den andra smeten och strö sen på mandeln.

5. Grädda i 35-40 minuter tills marängen ser frasig ut.

Passionsfruktscurd

1. Häll socker, ägg och passionfruktssaften i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att äggen inte koagulerar.

2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund men går fort mot slutet), tar du av den från grytan. Om du vill kan du här sila bort kärnorna från passionsfrukten.

3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.

4. Låt curden svalna.

Lägg ihop tårtan

1. Vispa grädden tills den här fluffig, vänd ner florsocker och yoghurt. Blanda mer passionscurd, inte all men så mycket som du själv tycker är lagom.

2. Lägg passionsgrädde och skivade jordgubbar på den ena botten. Lägg på andra och bred på passionsgrädde. Dekorera med jordgubbar.

Servera gärna så snart som möjligt efter att du har lagt ihop den. Med det sagt så klara den sig fint ett par timmar i kylen och ja, den är god att äta nästa dag också, men jag gillar när marängen har kvar lite fras och det tappar den lätt i kylen och av all fyllning.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej Emma!
    Allt blir så himla gott från dina recept och jag brukar baka massor från dig. Men Brittatårtan som känns som ett ganska enkelt recept får jag inte till🥺. Marängen blir bara mjuk och inte alls frasig. Vad gör jag för fel? Jag står mitt i natten och bakar tårtbottnar till konfirmation imorgon och behöver svar nu på direkten 🤪.

  • Den passionscurden har jag lagat med framgång några gånger och ska testa som fyllning enligt ovan imorgon 🙂 Tack för dina magiska inlägg!
    Är receptet gångbart för en långpanna tro?

  • Helena Andersson

    Hej Emma!
    Stort tack för alla fina recept du lägger upp, känner mig så stolt när jag lyckas få till det ena mästerverket efter det andra tack vare dina recept!
    Idag har jag gjort bottnar till denna Brittatårta och dom är såklart till imorgon midsommarafton. Hur rekommenderar du att jag förvarar dem tills imorgon? I avstängd ugn? (Stängd eller lite öppen?) Skafferi? Ska man ha något över (plast/aluminiumfolie) eller bara låta dem luftas? Kyl gissar jag blir för fuktigt och jag såg din kommentar om frysen ovan. Stort tack och glad midsommar!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Tack snälla du!
      Jag brukar låta dem ligga framme i rumstemperatur med en kökshandduk eller hushållspapper över. Då håller sig marängen krispigast och sockerkakan saftig.

  • Charlotta Lundberg

    Är sååå sugen att prova denna till midsommar, men kan man göra de olika komponenterna i förhand och förvara i frys/kyl fram till midsommar?

    • A
      Emma Brink Rask

      Curden kan du göra och ha i kylen en vecka. Tårtbotten går att frysa, men marängen tappar lite i som sprödhet.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg