Jag läste nånstans häromdagen att donuts är den nya cupcaken, och det kan man kanske vara beredd att hålla med om. Sätten att variera detta bakverk är oändliga. Jag är helt ärligt inte så himla förtjust i donuts, men när saker går att piffa på massa roliga sätt, då vill jag vara med och leka.
Saker som är gott: Bacon. Bourbon. Lönnsirap. Varför inte kombinera dessa i en donut?
Jag gjorde faktiskt ett försök att karamellisera baconet genom att doppa det i bourbon, lönnsirap och farinsocker och sen baka det i ugnen. Sure hit tänkte jag! Ha, nope. Det blev faktiskt jätteäckligt. Det var som att allt det söta tog bort all sälta i baconet, och det är ju själva sältan man vill åt när man väljer att addera bacon till bakverk. Så, då körde jag helt enkelt baconet helt vanligt i ugnen till det blev krispigt, lät det svalna och hackade sedan ner till ett strössel.
Det här med att göra donuts själv hemma är ju ganska meckigt, det ska man inte sticka under stol med. Dessutom ska de helst ätas inom ett par timmar för att verkligen vara goda.
RECEPT
Donutsdeg (från Matgeek)
15 gram färsk jäst
1,5 dl mjölk
1 litet ägg
75 gram smör
0,5 dl socker
05, tsk salt
330 gram mjöl
(olja till fritering)
Smula jästen och blanda ut med mjölken (som ska vara kall). Addera övriga ingredienser. Kör på låg hastighet i en köksmaskin i ca 10 minuter, degen ska vara slät och blank.
Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, ungefär 2 timmar.
Stjälp sedan upp degen och kavla eller platta ut degen till ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med kakutstickare eller glas. Låt dem sedan jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sen är det dags för själva friteringen. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull (jag tog hälften raps och hälften majs) till 180 grader, se till att ha ett lock nära till hands. Fritera sedan donutsen knappt nån minut på varje sida och låt dem sen svalna på ett galler.
Bourbon- och lönnsirapsglasyr
3 dl florsocker
1 msk lönnsirap
1 msk bourbon
1 msk grädde
Rör samman allt och addera mer socker om det blir för löst, det ska vara en ganska tjock glasyr för att den ska bli fin på donutsen.
Chokladglasyr
100 gram choklad
0,5 dl grädde
Hacka chokladen och lägg i en bunke, värm grädden till nästan kokpunkt och slå den över chokladen. Rör ihop och låt svalna något.
Sen är det bara att gå loss och doppa och dekorera sina donuts efter behag.
Och man får inte glömma ”hålen”, eller munchkins som de kallas i USA, efter småfolket i Trollkarlen från Oz. Fritera gärna dem först, då märker du att oljan håller rätt temperatur. När du lyfter upp dem ur kastrullen, lägg dem direkt i en skål med kanel och socker och rulla dem. Ät dem sen gärna medan de fortfarande är ljumna. Nomnomnom…