Blodapelsinpavlova

15 mars, 2019

Frasig marängbotten fylld med lättvispad grädde, vaniljmarinerade blodapelsiner och pistagenötter.

Pavlova, eller marängtårta, är nåt av det godaste och enklaste som finns. Maräng, lättvispad grädde och så nåt smarrigt på. Jag har exempelvis bakat en med bakad rabarber och saltkolasås, en höstpavlova med äpplen, kanel och kolasås, minipavlovas med jordgubbspannacotta, en lakritspavlova med lemoncurd och en riktigt klassiker med sommarbär.

Men tillbaka till den här! När blodapelsinerna är som vackrast måste man passa på (även om min man sa att det såg ut som gravad lax!). Men den funkar såklart lika bra att göra med vanliga apelsiner.

Jag älskar apelsiner tillsammans med pistagenötter, de tillför också sån fin grön färg och ett efterlängtat crunch i en annars ganska mjuk dessert, förutom marängen såklart som ju är frasig.

Blodapelsinpavlova

3.9/5(6)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Marängbotten

100 g äggvita (3-4 äggvitor)

90 g strösocker (1 dl)

120 g florsocker (2 dl)

Apelsinfyllning

4 blodapelsiner

45 g socker (0,5 dl)

0,5 dl vatten

1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Instruktioner:

Marängbotten

1. Sätt ugnen på 80 grader, varmluft. (100 grader vanlig ugn)

2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.

3. Tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en blank och fast maräng.

4. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt det tills allt är ordentligt blandat.

5. Häll upp smeten i en spritspåse med valfri tyll, jag har här använt Wilton 8D. Du måste inte ha tyll heller, du kan bara bre ut smeten på en plåt.

6. Jag spritsade en krans i två lager som var runt 20 cm i diameter, sen fyllde jag botten i kransen ca 1-1,5 cm tjockt med marängsmet.

6. Grädda i 1,5 timme. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i 1 timme till.

Apelsinfyllning

1. Skär av skalet på apelsinerna och skiva dem, ca 0,5 cm.

2. Koka ihop socker, vatten och vanilj till en sockerlag. Låt den svalna och lägg sedan ner apelsinerna i den.

3. Låt apelsinerna dra i ca 1 timme. Häll sedan tillbaka sockerlagen och den vätska som apelsinerna släppt från sig i kastrullen. Låt sjuda i några minuter tills det blir som en seg sirap.

Lägg ihop tårtan

1. Lägg marängbotten på ett fat.

2. Vispa grädden lätt och bred ut den innanför kransen på marängbotten.

3. Lägg på apelsinskivorna.

4. Ringla över apelsinvaniljsirapen.

5. Hacka pistagnötterna grovt och strö över apelsinerna.
Servera genast!

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Gjorde den här till fest i helgen. Vart superuppskattad! Gjorde en vegansk variant med aquafaba å havregrädde men annars precis samma. Blev också populär hos veganerna! Tack för ännu ett superrecept å va snygg den nya sajten e!!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg