Blåbärspaj med knäckigt täcke med brynt smör

17 augusti, 2022

Massor med blåbär i denna paj som är täckt av ett mjuksegfrasigt havretäcke med brynt smör. Jag har svårt att tänka mig  något godare faktiskt.

Jag är en sån  som vill ha mer bär/frukt än deg i min paj,  och då är den här perfekt. Ett tjockt lager med egenplockade (jo jag tackar!) blåbär under ett täcke med deg som liksom lyckas med att vara både mjukt, frasigt och segt på samma gång. Och som pricken över i:et  så utgick jag ifrån brynt smör när  jag  gjorde degen,  Eller deg och deg,  det blir liksom mer av en smet kan man säga. Och du gör  den enkelt i en och  samma kastrull som du brynte smöret i. Enklare blir det inte.

Här hittar  du fler recept med blåbär >>

Blåbärspaj med knäckigt täcke med brynt smör

Va först med att betygsätta :)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

200  g smör

70 g ljus sirap (1/2 dl)

1 dl vispgrädde

120 g vetemjöl (2 dl)

90 g havregryn (1,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

1  tsk bakpulver

0,5  tsk salt

450 g blåbär

40 g syltsocker (0,5 dl)

2 msk potatismjöl

Instruktioner:

1. Sätt  ugnen  på 200 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn. Ta fram en pajform, ca 22-25 cm i diameter, och smörj den med smör.

2. Bryn  smöret  till det blir gyllenbrunt. Häll sen ner sirap och grädde  där i. Rör ner  resten av ingredienserna till pajskalet och rör om till en smet.

3. Blanda blåbär med syltsocker och  potatismjöl  och  häll ut i pajformen. Klicka ut smeten ovanpå och platta till så att det blir ett täcke.

4. Grädda i ca 25-30 minuter tills pajen har fått fin färg.

5. Njut av den ljummen med vaniljglass.

Det går bra att göra den någon dag i förväg och bara ställa in den i ugnen tills den blir ljummen innan den ska ätas.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg