Av alla älskade muffins som finns så älskar vi nog ingen som just blåbärsmuffinsen. Kanske är det världens populäraste muffin. Mjuk och saftig, full med syrliga bär och toppad med en söt crumble.
Jag gillar att göra muffins med en så här tjock smet som detta blir. De blir liksom mer maffiga, mjuka och saftiga utan att bli alltför sockerkakiga och fluffiga. Tungt och saftigt ska det vara!
Du kan använda både färska och frysta blåbär i blåbärsmuffins. Det som är allra enklast är färska bär. De svenska blåbären kan vi dock bara få färska under en kort period varje år och de smakar mycket mer än de amerikanska som finns att köpa året runt, Det är då bättre att använda sig av frusna svenska blåbär. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på. Bären måste vara direkt från frysen när du försiktigt med ett par rejäla tag vänder ner dem i smeten. Om du använder frysta bär som hunnit tina minsta lilla, eller rör om för mycket med dem i smeten så får du en lila smet. Och det vi vill ha är ljusa muffins med tydliga blåbär, inte en lila smet.
Jag har gjort liknande muffins med kaffe och choklad, kolla in dem här!