Blåbärsmuffins

30 maj, 2022

Av alla älskade muffins som finns så älskar vi nog ingen som just blåbärsmuffinsen. Kanske är det världens populäraste muffin. Mjuk och saftig, full med syrliga bär och toppad med en söt crumble.

Jag gillar att göra muffins med en så här tjock smet som detta blir. De blir liksom mer maffiga, mjuka och saftiga utan att bli alltför sockerkakiga och fluffiga. Tungt och saftigt ska det vara!

Du kan använda både färska och frysta blåbär i blåbärsmuffins. Det som är allra enklast är färska bär. De svenska blåbären kan vi dock bara få färska under en kort period varje år och de smakar mycket mer än de amerikanska som finns att köpa året runt, Det är då bättre att använda sig av frusna svenska blåbär. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på. Bären måste vara direkt från frysen när du försiktigt med ett par rejäla tag vänder ner dem i smeten. Om du använder frysta bär som hunnit tina minsta lilla, eller rör om för mycket med dem i smeten så får du en lila smet. Och det vi vill ha är ljusa muffins med tydliga blåbär, inte en lila smet.

Jag har gjort liknande muffins med kaffe och choklad, kolla in dem här!

Blåbärsmuffins

4.3/5(18)
Röster
Portioner: 12 muffins

Ingredienser:

Muffins

220 g vetemjöl (knappt 3,75 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

120 g smör

40 g ljust muscovadosocker (0,5 dl)

90 g strösocker (1,5 dl)

120 g ägg (2 stora)

120 g creme fraiche (1,2 dl)

60 g mjölk (0,6 dl)

2 dl frusna eller färska blåbär

Smul

30 g smält smör

15 g strösocker (1 msk)

20 g ljust muscovado (2 msk)

40 g vetemjöl (2/3 dl)

1 tsk kardemumma

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader vanlig ugn). Gör i ordning en muffinsplåt med 12 formar.

2. Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en bunke och ställ åt sidan.

3. Vispa smöret tillsammans med muscovadosocker och strösocker 4-5 minuter till de blivit ljusare och krämigt.

4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ner i smeten.

5. Vänd ner hälften av de torra ingredienserna.

6.Blanda försiktigt ner creme fraiche och mjölk och rör om till en tjock smet. Vänd de frusna blåbären i de resterande torra ingredienserna och vänd till sist ner allt i smeten.

7. Fördela smeten i muffinsformarna.

8. Smält smöret till smulet i en kastrull och rör ner de andra ingredienserna tills du har en smulig deg. Fördela den på muffinssmeten i formarna. Lägg gärna på lite mer blåbär.
Grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och grädda i 10–15 minuter till. Känn med en sticka när de är torra, men var noga med att inte överbaka. Det får vara lite fuktiga smulor på stickan, men inte ren smet.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg