Hur piffar man upp en vanlig blåbärsmuffin? Med en topping av gräddbollar exempelvis!
RECEPT
Ca 16 normalstora cupcakes
Blåbärsmuffins
100 gram mjukt smör
230 gram vetemjöl (ca 4 dl)
260 gram socker (ca 3 dl)
3 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
2 ägg
100 gram frusna blåbär
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en muffinsplåt med formar.
2. Lägg det mjuka smöret, mjöl, socker, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Enklast i en köksmaskin med omrörare, men funkar att göra för hand också. Blanda tills det är ungefär som en smuldeg.
3. Tillsätt 1 dl mjölk och rör om, nu liknar det mest en deg.
4. Blanda i äggen och resterande mjölk och rör ihop till en jämn smet.
5. Vänd försiktigt ned de frusna blåbären.
6. Fyll smeten i muffinsformarna, max till två tredjedelar. Vi vill inte ha en topp på de här muffinsen, utan en slät kaka.
7. Baka 10-12 minuter, känn med en sticka när de är torra.
8. Ta ut dem ur ugnen. Ta bort dem från muffinsplåten så att det inte bildas kondens, låt dem gärna svalna på ett galler.
Gräddbollssmet
240 gram socker
75 gram vatten
115 gram glykos
140 gram äggvitor
20 gram socker
2-3 tsk pulver av frystorkade blåbär
1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.
2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.
3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.
4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.
5. Tillsätt blåbärspulvret och vispa i någon minut till.
6. Spritsa skummet på blåbärsmuffinsen.
Vit choklad med blåbärssmak
300 gram vit choklad
2-3 msk neutral olja
3-4 tsk pulver av frystorkade blåbär
1. Temperera chokladen och tillsätt oljan.
2. Rör ned bärpulvret och häll chokladen i ett högt glas.
3. Håll i muffinsen och doppa gräddbollstoppingen i chokladen.
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.