Blåbärscheesecake

30 april, 2018

blåbärscheesecake-2

Cheesecake kan ju vara så mycket olika saker. De kan göras frusna, med gelatin, eller bakade. De som är bakade, som denna, brukar kallas för New York cheesecake. Jag har bott i New York och jag kan lova att jag har ätit min beskärda del av cheesecake. Om ni är i New York så kan jag varmt rekommendera Eileen’s Cheesecake, de är bäst!

Men tillbaka till den här cheesecaken! Jag har utgått från Leila Lindholms grundrecept som jag tycker är toppen. Jag har gjort några ändringar och även lagt till en blåbärstopping som är väldigt god, men också vacker, då kakan lätt spricker och blir ful i ugnen. Ett trick för att få den att spricka så lite som möjligt och inte svälla upp och få ”suflékanter” är att röra smeten så lite som möjligt.

blåbärscheesecake-4

RECEPT
Räcker till 12-15 personer

Kexbotten
200 gram digestivekex
100 gram smör

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa kexen i en matberedare till smulor.
3. Tillsätt smöret, smält eller kallt spelar ingen roll.
4. Mixa allt till en smulig deg.
5. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar botten, ca 22-25 cm i diameter.
6. Grädda i 175 grader i 10 minuter.

Cheesecakesmet
400 g cream cheese
220 gram marscarpone-ost
2 dl kesella
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
220 gram färska eller frusna blåbär. Helst inte den amerikanska varianten.

1. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
2. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.
3. Vispa cream cheese, marscarponeost  och kesella krämigt.
4. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
5. Rör i ett ägg i taget, och häll sedan i vispgrädden.
6. Blanda till sist ner den vita chokladen.
7. Häll i blåbären, direkt från frysen eller färska, vänd runt dem med ett par bestämda tag, om du blandar för mycket blir smeten blå.
8. Häll smeten över den förbakade smulbotten och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Sätt sedan folie på kakan, stäng av ugnen och låt den stå kvar på eftervärme i ca 40 minuter till. Kakan ska fortfarande dallra när den tas ut ur ugnen, den kommer att stelna när den svalnar.

Blåbärssås
2,5 dl frusta blåbär
0,5 dl socker
2 msk majsstärkelse
1 dl färska blåbär av amerikansk sort

1. Lägg blåbären i en liten kastrull.
2. Blanda socker och majsstärkelse och rör ned i bären.
3. Sjud i några minuter tills det tjocknat något.
4. Låt svalna något.
5. Häll eller bred över kakan när den svalnat något.
6. Lägg på några färska stora blåbär som dekoration.

blåbärscheesecake-3

Kakan ska förvaras i kyl. Ta fram den någon timme innan servering. Den kan serveras med lite lättvispad grädde. Kakan håller sig i 4-5 dagar i kylskåp.

blåbärscheesecake-1

 

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag missade att blanda i kesellan i min kaka för att det inte stod att man skulle ha i den någonstans i beskrivningen och jag glömde dubbelkolla. Skulle vara bra om du kan uppdatera beskrivningen, så att inte fler gör samma misstag! Tack 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg