Blåbärsbullar med vaniljkräm

28 augusti, 2020

Sockerbullar fyllda med blåbär och vaniljkräm, doppade i blåbärssocker. Ljuvligt goda!

Ta ut degbollar som väger ca 50-60 g, platta till dem, lägg på vaniljkräm och blåbär och knip sedan ihop knytena. Se till att du verkligen stänger dem ordentligt, annars kommer fyllningen att krypa ut när du bakar dem.

Blåbärspulver finns blanda annat från Mill & Mortar, Kung Markatta och andra tillverkare, numera hittar man dem ofta i hyllan för bakprodukter.

Blåbärsbullar med vaniljkräm

4.5/5(10)
Röster
Portioner: 18-20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl special (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

100 g socker (drygt 1 dl)

Fyllning

4 dl vaniljkräm (här finns två bra recept)

2 dl frusna eller färska blåbär

2 msk syltsocker

Dekoration

50 g smör

180 g strösocker (2 dl)

2 msk blåbärspulver

Instruktioner:

Vetedeg

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen. Arbeta i en köksmaskin i minst 10-15 minuter.

3. Låt degen vila övertäckt i 30-35 minuter innan du bakar ut den.

Baka ut bullarna

1. Ta ut bullar, ca 50-60 g styck. Platta till dem och lägg en klick vaniljkräm. Blanda blåbären med syltsocker och lägg ut några på varje bulle. Knip ihop knytena ordentligt och lägg dem med skarven neråt på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Det tar ca 2 timmar beroende på hur varmt och fuktigt det är i ditt kök.

2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Baka bullarna i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg. ta ut och låt dem svalna.

3. Smält smöret och blanda socker med bärpulver. Pensla bullarna och doppa dem i sockret. Gör detta först när bullarna ska serveras. Om du ska frysa dem, gör det innan sockret.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • En succé här hemma, äger ingen köksmaskin så knådade själv men det blev bra ändå! Tack för ett bra recept 😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg