Blåbärsbakelser med vallmokaka

4 februari, 2020
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En vacker men ändå enkel bakelse med mjuk vallmokaka, blåbärsmousse och blåbärsglaze.

Det här är egentligen en ganska basic bakelse med inte så många moment, men lägger man till mördegskexen och glazen så blir det ju lite pill såklart. Men man kan välja att göra den som en tårta med bara vallmokaka och blåbärsmousse, det blir både fint och gott det också!

Formarna  heter Pillow 80 och kommer från Silikomart. Du hittar dem såklart hos Söders Gourmet.

Blåbärsbakelser med vallmokaka

3.8/5(4)
Röster
Portioner: 10-12 bakelser (i formar som är ca 1 dl)

Ingredienser:

Mördegskex

60 g vetemjöl (1 dl)

15 g mandelmjöl (2 msk)

25 g florsocker (knappt 0,5 dl)

35 g kallt smör

1 msk kallt vatten

Vallmokaka

60 g rumsvarmt smör

70 g strösocker (0,75 dl)

1 ägg

85 g vetemjöl (knappt 1,5 dl)

0,5 tsk bakpulver

0,25 tsk bikarbonat

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

0,5 dl turkisk yoghurt

1 msk vallmofrön

Blåbärsmousse

1 gelatinblad

200 g vit choklad

80 g blåbärspuré (0,8 dl) (Frusna blåbär som jag kokt upp, mixat och silat)

20 g vispgrädde (0,2 dl)

1 tsk vaniljpasta

200 g vispgrädde (2 dl)

Blåbärsglaze

6 gelatinblad

150 g vit choklad

100 g vispgrädde (1 dl)

50 g blåbärspuré (0,5 dl) (Frusna blåbär som jag kokt upp, mixat och silat)

150 g socker (drygt 1,5 dl)

150 g glykossirap (1 dl)

Instruktioner:

Mördegskex

1. Blanda allt utom vattnet i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Samla degen med vattnet.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn)

4. Kavla ut degen, ca 3 mm tjockt, och ta ut kex som passar för den formen som du vill baka dina bakelser i.

5. Lägg på ett bakplåtspapper, gärna en silikonmatta med lufthål i, och baka i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna helt.

Vallmokaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Förbered en form som är ca 15×20 cm och klä den med bakplåtspapper. (Jag rekommenderar verkligen en ställbar form, de finns bla hos bakers.se)

2. Vispa smöret i 2-3 minuter. Tillsätt sockret och vispa i ett par minuter till. Tillsätt ägget och vispa ner det i smeten.

3. Rör samman vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker och rör försiktigt ner det i smeten.

4. Vänd till sist ner yoghurten och vallmofröna och bred ut smeten i formen. Det ska vara ett tunt lager, ca 1- 1,5 cm tjockt.

5. Baka i ca 10-12 minuter. Känn med en sticka att den är färdig. Låt kakan svalna helt och sätt gärna in den i kylen eller frysen, då blir den lättare att skära i sen.

Blåbärsmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron.

3. Koka upp blåbärspurén, den lilla delen vispgrädde och vaniljen. Rör ut gelatinet där i och häll över chokladen. Rör om till en blank ganache.

4. Vispa grädden lätt och vänd ner lite i taget i blåbärsganachen.

5. Häll eller spritsa moussen i silikonformarna. Skär eller ta med en utstickare och gör lagom stora bitar av vallmokakan. Tryck ner dem i moussen, se till att det blir lite mousse över dem också, så att de är helt omslutna av mousse.

6. Ställ in i frysen i minst 5-6 timmar, gärna över natten. Ta sedan ut dem ur formarna och lägg dem på ett galler precis när du är redo att hälla glazen över dem.

Blåbärsglaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke.

3. Koka upp grädde, blåbärspuré, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att inte få några bubblor i moussen, det gör du genom att inte gå upp och ner med mixerna utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning.

4. Låt glazen svalna till ca 37-38 grader och häll den sedan över de frusna bakelserna.

5. Lägg sedan bakelserna på kexen. Dekorera med strössel om du vill.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Charlotte

    Jag undrar om man kan göra mirrorglazen med andra bär/frukter? Eller då är det andra mått av ingredienserna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, du kan byta ut den mängden mot vilken rinnande bärpuré du vill, eller ex passion eller citrus.

  • Josefin

    Hej! Ska man äta varelserna direkt, eller kan man förvara dem i kylen innan man ska servera dem? Eller förstörs glazen då?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg