Blåbär- och citrontårta

26 mars, 2019

En smarrig tårta med mandelbotten, ganache med hallon och vit choklad, blåbärspannacotta, citronmousse och italiensk maräng.

Det är så många moment i den här tårtan, det är sant. Man kan göra dem alla, eller bara välja två eller tre. Skippa marängen och kör vispad grädde om ni vill! Eller hoppa över ganachen. Supergott oavsett!

Blåbär- och citrontårta

3.9/5(78)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Mandelmarängbotten

150 g rostade mandlar, mixade till ett mjöl

3 st äggvitor

1 g fint råsocker, eller vanligt strösocker (1 dl)

1 msk mjöl (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Hallonganache

100 g frusna hallon

50 g grädde (0,5 dl)

100 g vit choklad

Blåbärspanncotta

5 dl grädde

3 st gelatinblad

3 dl frusna blåbär

1 msk socker

Citronmousse

3 gelatinblad

125 g citronsaft (1,25 dl)

125 g socker (knappt 1,5 dl)

3 dl vispgrädde

100 g turkisk yoghurt

Italiensk maräng

65 g äggvita (ca 2 st)

25 g vatten (0,25 dl)

105 g strösocker (1,25 dl)

Instruktioner:

Mandelmarängbotten

1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

2. Lägg mandlarna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.

3. Låt mandlarna svalna och mixa dem sedan till ett fint mjöl.

4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.

5. Vänd ner mandel och mjölet i marängen.

6. Häll smeten i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i 20 minuter.

7. Låt tårtbotten svalna helt.

Hallonganache

1. Värm hallonen och mixa dem och sila dem så att du får ca 0,5 dl hallonpuré.

2. Blanda hallonpurén med grädden och värm till kokpunkten.

3. Häll över finhackad vit choklad och rör om tills du har en jämn ganache.

4. Låt ganachen svalna något i rumstemperatur.

Blåbärspanncotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten

2. Häll grädde, blåbär och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

3. Mixa slät med stavmixer och sila sedan ned i en bunke.

4. Vrid ur gelatinbladen och lägg dem i den varma vätskan. Rör tills de är upplösta.

5. Låt pannacotta svalna något. Häll sedan över mandelbotten och resten i silikonformar som halvklot och ställ in i frysen.

Citronmousse

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Pressa citronsaften i en liten gryta tillsammans med sockret och låt det koka upp och sjuda i ett par minuter.  Tag av från värmen och rör ut gelatinet i den varma vätskan. Låt den sedan svalna till ljummen.

3. Vispa grädden lätt, tillsätt yoghurten och vispa försiktigt tills det är blandat.

4. Tillsätt lite i taget av citronsyrupen till gräddblandningen.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

4. Spritsa marängen på tårtan. Du kan om du vill skippa marängen och ta vispad grädde istället.

Montera tårtan

1. Lätt mandelbotten i botten av en tårtring eller springform med tårtplast runt kanterna.

2. Häll ett tunt lager hallonganache över mandelbotten och ställ att stelna i frysen i ca 15 minuter.

3. Häll ett lager av den avsvalnade blåbärspannacottan över ganachen och ställ in i frysen igen i ca 30 minuter.

4. Häll citronmoussen och slå formen ett par gången mot diskbänken så att du får en jämn yta. Ställ in i frysen i minst 4 timmar, eller i kylen i 5-6 timmar.

5. Ta fram tårtan från frysen när den ska dekoreras. Lägg på blåbärspannacottacupolerna och spritsa italiensk maräng, bränn av den om du vill. Dekorera med färska blåbär och citronmeliss. Om tårtan är frusen när du dekorerar, låt den tina i kyl i 3-4 timmar.

Dela det här inlägget:
19 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Tårtan låter fantastisk! Kan man montera tårtan i en silikonform? Borde gå att få ur den om den fryses emellan? Tack på förhand!

  • Christine

    Vad kan man byta ut mandeln mot om man är allergisk mot den och nötter?

  • Angelica Olsson

    Hej! Så himla fin tårta! Undrar vilken storlek på formen du hade?

  • Hur mycket socker i tårtbotten? Det står 1 g fint råsocker eller 1 dl vanligt strösocker 🤔

  • Hej!
    Superfin tårta som jag ska göra till helgen när min sambo fyller år. Började förbereda nu ikväll och har rostat mandlarna och körde dem med stavmixer. Blev inget mjöl av dem, snarare smör. Hade de inte svalnat tillräckligt eller vad beror det på? Hjälp! 😅

    • A
      Emma Brink Rask

      Antingen för varma eller så mixade du för länge så fetterna började utvecklas. Men du kan använda dem ändå. Blanda dem på samma sätt i botten.

  • Hej,
    Detta ser ut som en smarrig tårta. Kan man göra iordning den, bortsett från att dekorera, ha den i frysen redo att ta upp till bemärkelsedagen och då dekorera den? Hinner nämligen inte göra alla moment till tårtan mitt i veckan, utan klurar på att göra den på helgen innan.
    /Anna

  • Johanna

    Hej.
    Vad händer om jag dekorerar med marängen kvällen innan? Ska ta med till jobbet, men kan inte stå där och göra det sista 🙂

    • Annelie Månsson Hassby

      Hej. Jag ska göra en variant av denna till midsommar. Och jag har redan börjat, ska strax montera. Men kan tårtan alltså vara fryst när jag dekorerar, eller bör den tina i kylskåp först? Mvh Annelie

    • A
      Emma Brink Rask

      Det borde gå fint. Om man har en kyl som inte är allt för fuktig så borde den klara sig fint till nästa dag.

      • Hej. Det står att man ska hälla över blåbärspannacottan på mandelbotten efter den svalnat men när man kommer ner till montera tårtan så står det att hallonganachen ska på mandelbotten först. Så undra vilken av de 2 som ska på mandelbotten först?

Lämna ett svar till Angelica Olsson (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg