En tung och supersaftig mjuk kaka med citron och blåbär som håller i många dagar utan att bli det minsta torr!
Det är något med att baka mjuka kakor i fina formar som jag bara älskar. Den här fina från Nordic Ware heter Elegant Party Bundt och är min senaste i samlingen, som nog redan är större än vad en människa egentligen behöver. Men så mycket roligare det är att lyfta på den där kakformen när det man hittar under verkligen gör en glad. Ni hittar den här!
Kakan som fick äran att premiärbakas i den här eleganta party-formen är en citron- och blåbärskaka. En kombination som kändes väldigt vårig! Det blev en otroligt saftig och smakrik kaka, och så vackert marmorerad av blåbären.
Receptet är egentligen ett muffinsrecept, men går såklart lika bra att baka i en form så här. Jag har inspirerats av ett amerikanskt recept som innehåller ”buttermilk”, något som vi ju inte hittar på hyllorna i svenska butiken men som man själv lätt kan göra en variant av genom att tillsätta syra till mjölk. Jag använder själv gärna grädde istället för mjölk, för jag tycker att det då blir mer likt den buttermilk man köper i USA, som oftast är mycket fetare än vanlig mjölk.
Eftersom den här kakan är inspirerad från old fashioned amerikanska blåbärsmuffins, såna man kan köpa på diners och äta till frukost, använde jag mig också av amerikanska blåbär. När man köper dem frusna i Sverige kallas de för odlade blåbär. Det går såklart lika bra med svenska dito som har plockats i skogen.
Det här receptet blir en rejäl kaka. Till storleken på Nordic Wares formar krävs det, den här formen rymmer 2,3 liter och den blir helt full med detta recept. Har man en mer blygsam form kan man halvera receptet.
Emma
Jag tänkte baka denna i helgen men det står två olika temperaturer i receptet, ska det vara 160 eller 170 grader varmluft?🙂