Citron- och Blåbärskaka

22 januari, 2018
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

blåbär-citronkaka-standing-1

En tung och supersaftig mjuk kaka med citron och blåbär som håller i många dagar utan att bli det minsta torr!

Det är något med att baka mjuka kakor i fina formar som jag bara älskar. Den här fina från Nordic Ware heter Elegant Party Bundt och är min senaste i samlingen, som nog redan är större än vad en människa egentligen behöver. Men så mycket roligare det är att lyfta på den där kakformen när det man hittar under verkligen gör en glad. Ni hittar den här!

Kakan som fick äran att premiärbakas i den här eleganta party-formen är en citron- och blåbärskaka. En kombination som kändes väldigt vårig! Det blev en otroligt saftig och smakrik kaka, och så vackert marmorerad av blåbären.

blåbär-citronkaka-liggande-3

Receptet är egentligen ett muffinsrecept, men går såklart lika bra att baka i en form så här. Jag har inspirerats av ett amerikanskt recept som innehåller ”buttermilk”, något som vi ju inte hittar på hyllorna i svenska butiken men som man själv lätt kan göra en variant av genom att tillsätta syra till mjölk. Jag använder själv gärna grädde istället för mjölk, för jag tycker att det då blir mer likt den buttermilk man köper i USA, som oftast är mycket fetare än vanlig mjölk.

Eftersom den här kakan är inspirerad från old fashioned amerikanska blåbärsmuffins, såna man kan köpa på diners och äta till frukost, använde jag mig också av amerikanska blåbär. När man köper dem frusna i Sverige kallas de för odlade blåbär. Det går såklart lika bra med svenska dito som har plockats i skogen.

Det här receptet blir en rejäl kaka. Till storleken på Nordic Wares formar krävs det, den här formen rymmer 2,3 liter och den blir helt full med detta recept. Har man en mer blygsam form kan man halvera receptet.

blåbär-citronkaka-standing-4

blåbär-citronkaka-standing-3

Citron- och blåbärskaka

3.8/5(71)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer 2,5 liter

Ingredienser:

230 gram rumsvarmt smör

280 gram strösocker (3 dl)

3 ägg

1 matsked citronsaft

Rivet skal från en citron

2,4 dl buttermilk (2,3 dl grädde + 1 matsked citronsaft eller vinäger)

340 gram mjöl (5,5 dl)

2 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

2,5 dl blåbär

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda grädden och citronsaften (eller vinägern) i en skål, rör om och låt stå i 10 minuter.

3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en skål.

4. Vispa smöret och sockret i 5 minuter, tills det blir riktigt vitt och fluffigt.

5. Tillsätt äggen, ett i taget, under medelhög vispning.

6. Tillsätt citronsaften och citronzesten. Byt sedan gärna från vispen till omröraren om du använder en köksmaskin.

7. Tillsätt de torra ingredienserna och buttermilk om vartannat i två tre omgångar på lägsta nivån på köksmaskinen. Det ska inte röras i onödan, bara precis bli en smet. Det blir en tjock smet.

8. Tillsätt försiktigt blåbären, vi vill inte ha en blå smet. Jag tycker att det är enklast när de är helt frusna. Vänd ned dem i smeten försiktigt, för hand med ett par bestämda rörelser.

9. Häll smeten i en smord form.

10. Grädda i 170 grader i ca 50-60 minuter.

11. Låt kakan svalna i formen i 10-15 minuter innan du stjälper upp den och låt den sen svalna ytterligare innan du skär upp och hugger in. Men ta gärna första biten när den är lite ljummen. Ojoj, nomnomnom.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag tänkte baka denna i helgen men det står två olika temperaturer i receptet, ska det vara 160 eller 170 grader varmluft?🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg