En mjukseg banankaka med choklad toppad med en vispad ganache gjord på karamellchoklad och sen toppad med chokladsås och hackade jordnötter. En bakelse i alla fall Elvis hade älskat!
Den här banankakan är som en korsning mellan en banankaka och en blondie. Den är inte fullt så kompakt och seg som en kladdkaka men inte heller luftig som en vanlig banankaka. Utan lagom kladdig, mastig och saftig. Det är ett recept som jag använt till massor med olika bakverk. Kolla här så får du se >
Jag gräddade den i en form som är 20×20 cm och delade den sen i 9 ganska rejäla bitar. Detta receptet funkar lika bra att grädda i en rund springform som är ca 23 cm om man känner för det. Det viktiga är att ta ut kakan i tid, den får inte så mycket färg och kan se lite svampig ut på toppen, men trust the process, det ska vara så. Låt den sen svalna ordentligt innan du skär upp den.
Ovanpå gjorde jag en chokladgrädde, en vispad ganache, en chantilly. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska kalla det. Men helt enkelt choklad som jag smälter i grädde, låter bli riktigt kallt och sen vispar upp innan det spritsas. Jag använde en karamellchoklad, Callebaut Gold, men det går också bra med ex Caramella från Marabou. Och sen lite salt i för en salted caramelkänsla.
Tänk på att göra första steget, alltså smälta choklad i grädde kvällen före den ska serveras, viktigt att den hinner bli helt kall innan den ska vispas.
Läs mer här om olika krämer som är bra att spritsa >>
Sen har jag också toppat med hackade salta jordnötter och chokladsås. Du kan såklart koka din egen chokladsås, men jag hade en god chokladkolasås från Pärlans konfektyr hemma som jag använde. Vilken chokladsås som helst går fint!
För att göra den lilla gropen i bollen använder jag ett melonjärn men du kan också använda baksidan av en sked. Enklast är om man värmer den under varmt vatten och torkar av med en bit papper, så glider den fint i gropen.
Tyllen som jag har använt är en vanlig rund tyll. Samma storlek till alla bollar du bara justerar hur mycket du trycker ut för att justera storleken på dem.
Monika
Hej! Jag bakar dina recept ibland och brukar vara nöjd men det här är inget bra recept. Bakade 5 minut längre än receptet sa för det var så flytande. Försökte dela den efter den har svalnat men den kakan är sååå jätte geggig.
Det gick att dela men det känns som att äta råå smet. Alldeles för söt också, efter en ruta mår jag illa. Ej tyvär, kakan landade i soptunnan 🙁