Banankaka med choklad, salted carameltryffel och jordnötter

6 mars, 2025
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjukseg banankaka med choklad toppad med en vispad ganache gjord på karamellchoklad och sen toppad med chokladsås och hackade jordnötter. En bakelse i alla fall Elvis hade älskat!

Den här banankakan är som en korsning mellan en banankaka och en blondie. Den är inte fullt så kompakt och seg som en kladdkaka men inte heller luftig som en vanlig banankaka. Utan lagom kladdig, mastig och saftig. Det är ett recept som jag använt till massor med olika bakverk. Kolla här så får du se >

Jag gräddade den i en form som är 20×20 cm och delade den sen i 9 ganska rejäla bitar. Detta receptet funkar lika bra att grädda i en rund springform som är ca 23 cm om man känner för det. Det viktiga är att ta ut kakan i tid, den får inte så mycket färg och kan se lite svampig ut på toppen, men trust the process, det ska vara så. Låt den sen svalna ordentligt innan du skär upp den.

Ovanpå gjorde jag en chokladgrädde, en vispad ganache, en chantilly. Jag vet aldrig riktigt vad jag ska kalla det. Men helt enkelt choklad som jag smälter i grädde, låter bli riktigt kallt och sen vispar upp innan det spritsas. Jag använde en karamellchoklad, Callebaut Gold, men det går också bra med ex Caramella från Marabou. Och sen lite salt i för en salted caramelkänsla.
Tänk på att göra första steget, alltså smälta choklad i grädde kvällen före den ska serveras, viktigt att den hinner bli helt kall innan den ska vispas.

Läs mer här om olika krämer som är bra att spritsa >>

Sen har jag också toppat med hackade salta jordnötter och chokladsås. Du kan såklart koka din egen chokladsås, men jag hade en god chokladkolasås från Pärlans konfektyr hemma som jag använde. Vilken chokladsås som helst går fint!

För att göra den lilla gropen i bollen använder jag ett melonjärn men du kan också använda baksidan av en sked. Enklast är om man värmer den under varmt vatten och torkar av med en bit papper, så glider den fint i gropen.

Tyllen som jag har använt är en vanlig rund tyll. Samma storlek till alla bollar du bara justerar hur mycket du trycker ut för att justera storleken på dem.

Banankaka med choklad, salted carameltryffel och jordnötter

3.7/5(3)
Röster
Portioner: 9 bitar

Ingredienser:

Banankaka

110 g smör

120 g farin strö (1,5 dl)

50 g strösocker (0,5 dl)

1 ägg

125 g vetemjöl (2 dl)

2 mogna bananer

100 g choklad av valfri sort (jag använde en mörk mjölkchoklad med mandel i)

Salted caramel vispad ganache

100 g karamellchoklad

2 dl vispgrädde

0,25 tsk flingsalt

Övrigt

Chokladsås (ca 1 dl)

Salta jordnötter (ca o,5 dl)

Instruktioner:

Banankaka

1. Smält smöret och ställ åt sidan.

2. Mosa bananen och ställ åt sidan.

3.Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

4. Vispa ägg, farinsocker och strösocker ljust och fluffigt.

5. Vispa ner smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör sedan ner den mosade bananen.

6.Tillsätt mjöl och vänd ner tills smeten är blandad.

7. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 15 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”wobblig” och lite glansig på ytan.

8. Låt kakan svalna helt

Vispad salted caramel ganache

1. Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Tillsätt saltet och låt det stå i en minut. Vispa eller stavmixa sedan tills allt är blandat utan klumpar. Sätt på plastfolie tätt intill ytan och sätt in i kylen över natten.

Lägg ihop bakelserna

1. Skär kakan i 9 lika stora bitar.

2. Vispa upp chokladgrädden, om du tycker att den är lite för hård kan du tillsätta lite mer ovispad grädde till önskad konsistens. Sluta vispa när den är som en glansig vispgrädde i konsistensen. Häll över den på en spritspåse med en rund tyll.

3. Spritsa en stor boll och två små på varje kaka. Gör en grop i den stora bollen och fyll den med chokladsås. Hacka jordnötterna och strö dem över de andra två bollarna.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Jag bakar dina recept ibland och brukar vara nöjd men det här är inget bra recept. Bakade 5 minut längre än receptet sa för det var så flytande. Försökte dela den efter den har svalnat men den kakan är sååå jätte geggig.
    Det gick att dela men det känns som att äta råå smet. Alldeles för söt också, efter en ruta mår jag illa. Ej tyvär, kakan landade i soptunnan 🙁

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg