Bananbrownie med mjölkchokladmousse

10 januari, 2020

En seg bananbrownie med chokladbitar i omsluten av en len mjölkchokladmousse. På toppen hittar vi lite kristalliserad choklad.

Att göra fina moussebakelser och bakverk måste inte innehålla tusen olika moment. Här har vi bara två och dessutom en superenkel mousse med bara två ingredienser och inget gelatin.

Ett tredje moment är den kristalliserade chokladen på toppen. Men den kan man ju välja bort. Fast den är busenkel att göra, en sats räcker väldigt långt och håller för evigt typ.

Jag har gjort bakelserna i en silikonform från Silikomart. Varje bakelseform innehåller 1 dl. Jag har beräknat att man kan göra 16 bakelser med det här receptet. Använder du en annan storlek på form så kan det såklart variera.

Bananbrownie med mjölkchokladmousse

4.5/5(10)
Röster
Portioner: 16 bakelser

Ingredienser:

Banan- och chokladbrownie

110 g smör

150 g farin strö (2 dl)

50 g strösocker (o,5 dl)

1 ägg

125 g vetemjöl (2 dl)

2 mogna bananer (släng in dem i ugnen medan den värms upp i 10 minuter om de inte är mogna nog)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

100 gram choklad av olika sort (jag tog mjölkchoklad och karamellchoklad)

Mjölkchokladmousse

200 g mjölkchoklad (runt 40% kakaohalt)

3 dl grädde

1 nypa salt

Sammetsspray med chokladsmak (du kan också pudra dem med kakao)

Instruktioner:

Banan- och chokladbrownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg, farinsocker och strösocker fluffigt.

3. Smält smöret och vispa det i ägg- och sockerblandningen.

4. Mosa bananerna och vänd ner dem i smeten.

5. Tillsätt mjöl och vanilj och blanda tills smeten är blandad.

6. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Jag hade mjölkchoklad och dulce-choklad.

7. Häll smeten i formen och baka i ca 20-25 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”wobblig”, den ska också ha rest sig lite i mitten.

8. Låt kakan svalna helt.

Mjölkchokladmousse

1. Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad eller i mikron.

2. Koka upp 1 dl av grädden och häll den över den smälta chokladen. Rör om till en slät massa och låt den svalna till rumstemperatur.

3. Vispa resten av grädden lätt och vänd ner lite i taget i chokladkrämen. Tillsätt salt.

Montera och pynta

1. Ta ut 16 lika stora bitar av bananbrownien, som passar i bakelseformen och har lite marginal till kanten.

2. Häll moussen på en spritspåse och spritsa till drygt hälften i varje form.

3. Tryck ner en browniebit i varje form och se till att mousse och brownie bildar en jämn botten.

4. Ställ in i frysen i minst 5-6 timmar, gärna över natten.

5. Ta fram de  frusna bakelserna. Tag ut dem ur formen och ställ dem på ett bakplåtspapper. Spraya med sammetsspray eller pudra dem med kakao. Lägg på lite kristalliserad choklad (jag pyntade också med ätbara torkade blommor).
Flytta över dem direkt på fatet som du vill servera på och ställ in dem i kylen. Låt dem tina i 2-3 timmar innan servering.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Följde ditt recept på moussen, frös in dem igår eftermiddag och idag 24 timmar senare så fick jag ändå inte ut dem från formen utan att de fastnade. Vad kan ha blivit fel? Moussen va bra konsistens och god men de blev inte så snygga. Behöver man smörja silikonformen med något innan?

    • A
      emmabrink

      Hej, Du ska aldrig smörja silikonformar. Min gissning är att din frys inte är kall nog, då kan det bli så att moussen inte blir hård nog för att få ut dem utan att de får märken i sig. Kolla om du kan dra ner temperaturen ytterligare på din frys. Min ligger på minus 19-20.

      • Pauline

        Hej!
        Var kan man köpa en sammetsspray? 🙂
        Tack på förhand!

        • A
          Emma Brink Rask

          Hos exempelvis lyckasmedmat.se eller andra webbshoppar som säljer bakprodukter.

      • Ok den ligger på -18 men de låg högst upp i frysen så kanske inte är lika kallt där. Får prova i frysboxen som är kallare -22. Tack för svar 😊

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg