Bananbrownie med choklad- och jordnötsmousse

1 mars, 2024

Banan, choklad, kola och jordnötter är en riktigt maffig och dekadent kombination. En seg brownie, krämig mousse, söt kola och så crunchet från salta nötter och choklad. Stora som små kommer att jubla.

Receptet kommer ursprungligen från min bok Desserter, den hittar du här.

Den stora kupolformen hittar du här och den lilla hittar du här.

Fler desserttallrikar hittar du här >>

Du kommer att få både bananbrownie och smörkola över. De går fint att frysa in eller njuta av som de är. 

Om du inte vill koka egen smörkola så går det fint att använda karamelliserad mjölk på burk.

Rabarberdesserten på bilden ovan hittar du här >>

Bananbrownie med choklad- och jordnötsmousse

5/5(2)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Bananbrownie

110 g smör

150 g farinsocker (knappt 2 dl)

45 g strösocker (½ dl)

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

2 mogna bananer

125 g vetemjöl (2 dl)

Choklad- och jordnötsmousse

80 g mörk choklad 65–70 % kakaohalt

40 g jordnötssmör med eller utan bitar

150 g grädde (1 ½ dl)

Smörkola

100 g strösocker (drygt 1 dl)

225 g grädde (2 ¼ dl)

¼ tsk salt

140 g sirap (1 dl)

200 g smör

Chokladdekorationer

100 g mörk choklad

Övrigt

Chokladkulor

Oxalis

Salta jordnötter

Instruktioner:

Bananbrownie

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och ställ åt sidan.

3. Vispa ägg, farinsocker, strösocker och vaniljsocker fluffigt. Vispa ner det smälta smöret. Mosa bananerna och vänd ner dem i smeten. Vänd till sist ner mjölet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20–25 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”gungig”.

4. Låt kakan bli helt kall i kylskåp.

Choklad- och jordnötsmousse

1. Smält chokladen. Koka upp ½ dl grädde och häll över chokladen, rör om till en slät smet. Rör ner jordnötssmöret. Vispa resten av grädden lätt och luftig och vänd försiktigt ner med choklad- och jordnötsmassan. Häll upp i små kupolformar i silikon, gärna i olika storlekar om du har, och frys i 5–6 timmar, gärna över natten.

Smörkola

1. Koka strösocker, vispgrädde, salt och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked eller värmetålig slickepott, speciellt mot slutet. Gör smörkolan med paddeltillbehöret i en köksmaskin tills den svalnar något och tillsätt sedan smöret i omgångar, se till att det går in i kolan innan du tillsätter mer. Om det ser ut som att den skär sig, bara fortsätt att vispa. Lägg plastfilm direkt mot ytan och kolan stelna över natten i rumstemperatur.

Chokladdekoration

1. Smält/temperera chokladen och kavla ut den tunt mellan två bakplåtspapper. Låt den stelna och skär sedan fyrkanter med en varm vass kniv.

Servering

1. Ta fram och lägg ut några moussekupoler på en tallrik. Skär brownien i små kuber och lägg ut några runt moussen så att du formar en krans på tallriken. Häll smörkolan på en spritspåse med en liten öppen stjärntyll. Spritsa ut på olika ställen runt kransen. Dekorera med chokladplattor, chokladkulor, jordnötter och oxalis.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg