Banankaka med choklad och valnötter

1 juli, 2019

En riktigt tung och saftig bananakaka med brynt smör, choklad och valnötter. Underbart god!

Jag har länge tänkt att jag ska har ett riktigt bra recept på bananakaka på bloggen. Ingen fancy tårta eller form utan rätt och slätt en supersaftig och god banankaka i en vanlig limpform.

Och här har vi det. Saftigt var ordet! Gjord med brynt smör och filmjölk och fylld med choklad och valnötter.

Banankaka med choklad och valnötter

3.7/5(53)
Röster
Portioner: Receptet räcker till en form som rymmer ca 1,5 liter

Ingredienser:

115 g smör

200 g mjöl (3,3 dl)

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

125 g strösocker (knappt 1,5 dl)

90 g ljust muscovadosocker (drygt 1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

3 små ägg (eller 2 stora)

150 g filmjölk  (1,5 dl) (så fet som möjligt)

3 medelstora mogna bananer (plus en extra om man vill ha som dekoration)

1 dl grovt hackade valnötter

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (180 grader vanlig) och smörj en form, ca 1,5 liter, eller klä den i bakplåtspapper.

2. Bryn smöret och ställ det åt sidan för att svalna.

3. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan.

4. Blanda sockret och det brynta smöret och tillsätt sedan ägg, filmjölk och mosade bananer.

5. Blanda i de torra ingredienserna och vänd till sist ner chokladknappar och valnötter (man kan såklart skippa nåt av de här eller båda om man vill).

6. Dela en banan längs med och lägg ovanpå smeten.

7. Baka i ca 45 minuter, eller till en sticka kommer ut torr.

8. Låt kakan svalna i 30 minuter innan du vänder ut den ur formen.

9. Förvara gärna kakan i kylen, om den vara så länge att du behöver förvara den nånstans.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Chokladen finns inte angiven bland ingridienserna, hur mycket ska det vara?

    • A
      Emma Brink Rask

      En handfull eller så mycket som man tycker verkar lagom.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg