Banana split till många

10 mars, 2021
banana split
banana split

Banana split för mina tankar till 80-talet, till uteserveringar på solresor och en dessert i en båtformad glasskål med ett litet partyparaply och cocktailkörsbär på toppen.

Men det går inte att förneka att komponenterna i en banana split är magiskt goda tillsammans. Här serverar jag den på ett gemensamt fat, bränner av bananerna som en creme brulé och adderar kanderade nötter för crunch och en silkeslen hemkokt chokladsås som pricken över i:et.

Banana split

Banana split
Banana split

Detta receptet tog jag fram för min nya bok, Desserter. Men det fick inte plats, så nu får ni det här istället.

Tips!
Om det blir chokladsås över kan du förvara i en tät burk i kylen, den håller i 1-2 veckor. Kanderade hasselnötter som strössel hittar du i bakhyllan i välsorterade matbutiker. Annars går det fint att bara hacka rostade nötter.

(Foto: Lina Eidenberg Adamo)

Banana split
Banana split

Banana split till många

4.2/5(9)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

Chokladsås

40 g ljust muscovadosocker (½ dl)

100 g grädde (1 dl)

40 g ljus sirap (2 msk)

12 g kakao (2 msk)

1 krm salt

20 g smör

50 g choklad

Övrigt

200 g vispgrädde (2 dl)

3 bananer

35 g strösocker (3 msk)

0,5 l vaniljglass

0,5 l chokladglass

kanderade hasselnötter

Instruktioner:

Chokladsås

1. Lägg alla ingredienser utom chokladen och smöret i en liten kastrull.

2. Koka ihop, sjud i ett par minuter, tillsätt sedan chokladen och smöret och rör om.

3. Låt svalna i rumstemperatur.

Lägg ihop

1. Vispa grädden och ställ åt sidan.

2. Skala och dela bananerna på längden. Strö över ett tunt lager strösocker på den skurna ytan, bränn av med gasolbrännare tills de har en krispig karamelliserad yta.

3. Lägg ut bananerna på ett större fat. Lägg ut skopor av glassen på fatet. Klicka eller spritsa ut grädden. Strö över de kanderade nötterna och ringla till sist över chokladsåsen. Servera genast.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg