Saftig banan- och chokladkaka omsluten av karamellmousse och med en saltsöt kärna av jordnötspraliné. På sig har den fått både chokladglaze och sammetsspray.
Jag hade lite glaze över från den här tårtan och den ville jag såklart använda. Men den skulle inte räcka till en hel tårta till. Så då kom jag på att jag kunde använda sammetsspray på halva tårtan och glaze på andra. Snyggt tycker jag!
Sammetsspray består av kakaosmör och du kan spraya den direkt på frysta bakverk. En burk håller väldigt länge och det går åt ytterst lite när man sprayar. Här hittar du en med chokladsmak.
Den här tårtan är mastig och dekadent. En brownig-aktig banan- och chokladkaka i botten. En krämig mousse gjord av dulceychoklad och ett lager med praliné av salta jordnötter. Moussen innehåller lite kaffe, det kan man utesluta om man vill. (receptet på kaffe- och karamellmoussen är inspirerat av Maja Vase)
Jag har bakat banankakan och fryst pralinén i min TOR-form på 16 cm, sen har jag monterat hela tårtan i en likadan form som är 18 cm. Du kan även montera och baka i springformar i samma storlekar. Använd gärna tårtplast när du monterar så blir det en slätare yta.
Jag har också dekorerat med oxalis, en röd harsyra som är en ätbar ört. Jag har en gammal planta som jag vårdar ömt.
Kolla här så får du alla mina tips kring hur man lyckas med mirrorglaze.
Stina
Hej, tänkte baka denna i veckan och undrar om man kan pudra den med kakao istället för att spraya?
Emma Brink Rask
Hej! Du kan pudra dem med kakao men resultatet blir något helt annat.
Katarina Rehnström
Den sista meningen säger att tårtan skall förvaras i rumstemperatur, stämmer det verkligen?
Emma Brink Rask
Nej, det har blivit fel, den ska förvaras i kylskåp.
Emilia
Kan man göra den i formar som är 20 resp 22 cm? Och i så fall öka mängden? 🥰
Emma Brink Rask
Då får du nog göra receptet gånger 1,5.