Banan-och jordnötstårta med karamellmousse

31 januari, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saftig banan- och chokladkaka omsluten av karamellmousse och med en saltsöt kärna av jordnötspraliné. På sig har den fått både chokladglaze och sammetsspray.

Jag hade lite glaze över från den här tårtan och den ville jag såklart använda. Men den skulle inte räcka till en hel tårta till. Så då kom jag på att jag kunde använda sammetsspray på halva tårtan och glaze på andra. Snyggt tycker jag!

Sammetsspray består av kakaosmör och du kan spraya den direkt på frysta bakverk. En burk håller väldigt länge och det går åt ytterst lite när man sprayar. Här hittar du en med chokladsmak.

Den här tårtan är mastig och dekadent. En brownig-aktig banan- och chokladkaka i botten. En krämig mousse gjord av dulceychoklad och ett lager med praliné av salta jordnötter. Moussen innehåller lite kaffe, det kan man utesluta om man vill. (receptet på kaffe- och karamellmoussen är inspirerat av Maja Vase)

Jag har bakat banankakan och fryst pralinén i min TOR-form på 16 cm, sen har jag monterat hela tårtan i en likadan form som är 18 cm. Du kan även montera och baka i springformar i samma storlekar. Använd gärna tårtplast när du monterar så blir det en slätare yta.

Jag har också dekorerat med oxalis, en röd harsyra som är en ätbar ört. Jag har en gammal planta som jag vårdar ömt.

Kolla här så får  du alla mina tips kring hur man lyckas med mirrorglaze. 

Här kan du läsa mina tips om hur du lyckas med moussetårta.

Mina bästa tips till silikonformar hittar du här. 

Banan-och jordnötstårta med karamellmousse

4.8/5(4)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Banankaka med choklad

55 g smör

55 g farinsocker (helst strö) (drygt 0,5 dl)

50 g strösocker (drygt 0,5 dl)

1 litet ägg

60 g vetemjöl (1 dl)

1 mogen banan

1 tsk vaniljsocker

50 g grovt hackad choklad av olika och valfri sort

Jordnötspraliné

100 g salta jordnötter

100 g strösocker (drygt 1 dl)

Karamell- och kaffemousse

1, 5 gelatinblad

220 g dulceychoklad
(det går också bra med goldchoklad från Callebaut eller likande från ex Odense)

3 dl vispgrädde

0,3 dl espresso

Chokladglaze

3 gelatinblad

0, 5 dl grädde

0,25 dl vatten

75 g socker (knappt 1 dl)

75 g glykos

25 g kakao (4 msk)

Övrigt

Chokladspray
Jordnötter
Oxalis

Instruktioner:

Banankaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och förbered (smörj om den inte är i silikon) en form på 16 cm i diameter.

2.Vispa ägg, farinsocker och strösocker fluffigt.

3. Smält smöret och vispa det i ägg- och sockerblandningen.

4. Mosa bananen och vänd ner dem i smeten.

5. Tillsätt mjöl och vanilj och blanda tills smeten är blandad.

6. Hacka chokladen grovt och vänd ner i smeten. Jag hade mörk choklad och dulcey-choklad.

7. Häll smeten i formen och baka i ca 15 minuter. Kakan ska ha satt sig men vara lite ”wobblig”.

8. Låt kakan svalna helt. Frys eller kyl den sedan så att du får ut den ur formen. Plasta in kakan och förvara i kyl eller frys tills du ska ha den. Diska formen och använd den till jordnötspralinén.

Jordnötspraliné

1. Häll sockret i en tjockbottnad panna och smält försiktigt tills det är gyllenbrunt och helt smält. Häll i jordnötterna och rör om. Bred ut dem på ett bakplåtspapper och låt dem kallna. Mixa sedan 2/3 av dem till ett smör (tillsätt någon tsk matolja om det behövs). Grovhacka sedan resten av de karamelliserade jordnötterna och vänd ner.

2. Bred ut jordnötsmassan i botten på silikonformen och frys. Du kan också rita ut en cirkel på 16 cm på ett bakplåtspapper och breda ut den där i och frysa.

Karamell- och kaffemousse

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Smält chokladen försiktigt.

3. Koka upp 1 dl av grädden tillsammans med espresson. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Blanda ordentligt tills du har en slät och blank ganache. Låt den svalna till fingervarm.

4. Vispa resten av grädden lätt och vänd lite och lite tillsammans med ganachen tills du har en slät mousse. Men vänd och rör inte mer än du måste.

Chokladglaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Häll grädde, vatten, socker och glykos i en kastrull och koka upp. Smält gelatinet där i.

3. Häll kakao i en hög kanna och häll sedan den varma vätskan där i.

4. Mixa de glazen med stavmix, utan att få in luftbubblor och låt den sedan svalna till ca 35 grader.

Montera och dekorera

1. Häll lite mousse i botten av en form på 18 cm. Tryck sedan ner den frusna plattan med jordnötspralinén.

2. Häll på resten av moussen och tryck sedan försiktigt ner banankakan och se till att du har en jämt topp (botten) på kakan. Sätt på frys över natten (eller minst 6 timmar).

3. Ta fram den frusna tårtan och ta loss den från formen. Sätt den på en burk eller kanna så att kanterna hänger ut. Spraya halva med velvetspray. (eller glazea hela, glazen räcker till en hel tårta). Häll sedan glaze över den andra halvan. Låt den rinna av färdigt och dra sedan bort allt som hänger ner under tårtan. Låt tårtan tina i kyl i 4-5 timmar eller framme i rumstemperatur i ett par timmar innan den serveras. Dekorera med jordnötter.

Förvara tårtan i kylskåp med ta fram den någon timme innan servering, då smakar den bäst.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, tänkte baka denna i veckan och undrar om man kan pudra den med kakao istället för att spraya?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan pudra dem med kakao men resultatet blir något helt annat.

  • Katarina Rehnström

    Den sista meningen säger att tårtan skall förvaras i rumstemperatur, stämmer det verkligen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Nej, det har blivit fel, den ska förvaras i kylskåp.

  • Kan man göra den i formar som är 20 resp 22 cm? Och i så fall öka mängden? 🥰

    • A
      Emma Brink Rask

      Då får du nog göra receptet gånger 1,5.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg